Η Ρωσία πούλησε το ανεπτυγμένο της αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στην Τουρκία προς περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Σεμέζοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και Ρωσίας έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ.
Αρχικά η Άγκυρα είχε συνάψει ένα συμβόλαιο αξίας 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα για να αγοράσει ένα αντιπυραυλικό σύστημα από το Πεκίνο το 2013, όμως δύο χρόνια αργότερα ακύρωσε τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δικού της συστήματος.
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως τα αντισταθμιστικά οφέλη.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία κινδύνευσε να τιναχθεί στον αέρα μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Ουκρανία, κατά της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα.
Από την άλλη, τον προβληματισμό που προκαλούν στη Δύση τα τουρκικά σχέδια απόκτησης ρωσικών πυραύλων S-400 ανέδειξαν οι δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Τσέχος στρατηγός Πετρ Πάβελ,μιλώντας για συνέπειες που η Αγκυρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει.
«Η αρχή της κυριαρχίας προφανώς ισχύει στην απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού, αλλά όπως τα έθνη είναι κυρίαρχα να αποφασίσουν, είναι επίσης κυρίαρχα και στην αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της απόφασης», είπε το στέλεχος της λυκοσυμμαχίας, εκφράζοντας την ανησυχία που προκαλεί σε ΗΠΑ και άλλους εταίρους της Τουρκίας η σύσφιξη των σχέσεων Αγκυρας – Μόσχας.
Ζητήματα στο Αιγαίο
Η ενίσχυση της γείτονος με το υπερσύγχρονο σύστημα S-400 θα ανατρέψει σημαντικά και τον συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, οι S-400 θα επιτρέπουν στην Τουρκία να ελέγχει κινήσεις αεροσκαφών σε σημαντικό τμήμα του εναέριου χώρου γειτονικών της χωρών, σε βάθος έως και 550 χλμ., και θα της παράσχουν τη δυνατότητα να «κλειδώνει» στόχους σε απόσταση 400 χλμ.
Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία όχι μόνο θα δημιουργούσε ζητήματα στο Αιγαίο αλλά θα δυσχέραινε και την επιχειρησιακή συμπληρωματικότητα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα έθετε εν αμφιβόλω ακόμη και τη συμμετοχή της Τουρκίας στους σχεδιασμούς της Συμμαχίας.
Ειδικοί του χώρου τονίζουν ότι η αποτελεσματικότητα ενός αντιπυραυλικού συστήματος μειώνεται σημαντικά εάν δεν λειτουργεί σε συνέργεια με άλλα μέσα, όπως συμβαίνει με τον συνολικό νατοϊκό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει ροή πληροφοριών από πολλές πηγές (AWACS, επίγεια ραντάρ κ.λπ.). Θα εξακολουθεί να είναι χρήσιμο κατά μαχητικών και ελικοπτέρων, αλλά πολύ λιγότερο εναντίον πυραύλων (cruise κ.ά.).
Διαβάστε επίσης: Νέο μακελειό στις ΗΠΑ – Τρεις νεκροί σε πολυκατάστημα στο Κολοράντο (pics)