Αργεντινή: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εύρεση του χαμένου υποβρύχιου – Όλα τα σενάρια

299

Μια εβδομάδα πέρασε από την τελευταία επικοινωνία με το υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής San Juan, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στο νότιο Ατλαντικό και το οποίο παραμένει έως αυτή τη στιγμή άφαντο και οι αρχές μιλούν για μια κρίσιμη φάση στην εξέλιξη των ερευνών καθώς τα 44 μέλη του πληρώματός του, εφόσον είναι εν ζωή, θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν την έλλειψη οξυγόνου.

Αν είχε παραμείνει κάτω από την επιφάνεια του νερού έπειτα από την τελευταία επικοινωνία, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 07.30 τοπική ώρα (12.30 ώρα Ελλάδας), το San Juan θα έχει εξαντλήσει τα αποθέματα οξυγόνου για το πλήρωμά του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Προς το παρόν, δεν έχουμε κανένα ίχνος του υποβρυχίου, οι έρευνες συνεχίζονται. Δεν έχει καταγραφεί κανενός είδους επικοινωνία ούτε κάποιες ενδείξεις. Διανύουμε την έβδομη ημέρα, σε μια κρίσιμη φάση για το οξυγόνο, εφόσον μιλάμε για το σενάριο να έχει παραμείνει βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια” δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, ο Ενρίκε Μπάλμπι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Μπουένος Άιρες.

Στην περίπτωση που το υποβρύχιο καταφέρει να αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας για να ανεφοδιαστεί με οξυγόνο, η αυτονομία του San Juan μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες.

Θα μπορούσε επίσης να πλέει στην επιφάνεια και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή να εμποδίζουν τον εντοπισμό του.

Για τον Ντομινίκ Σαλ, έναν πρώην πλοίαρχο υποβρυχίου του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, “υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να βρίσκεται στην επιφάνεια”.

Στην τελευταία του επικοινωνία, το San Juan είχε στείλει σήμα από τη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 430 χλμ από την Παταγονία.

Την ίδια ώρα οι έρευνες εντείνονται. Περισσότεροι από 4000 άνθρωποι από 8 χώρες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

Η σημερινή ημέρα θεωρήθηκε κρίσιμη για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς η νηνεμία που επικρατεί δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό, πριν από τη νέα επιδείνωση του καιρού που αναμένεται από αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορυφώνεται η αγωνία στην Αργεντινή: Οι κλήσεις που ελήφθησαν δεν ήταν από το αγνοούμενο υποβρύχιο

Θρίλερ στην Αργεντινή – Άφαντο παραμένει το υποβρύχιο – Για 48 ώρες ακόμα θα έχει οξυγόνο το 44μελές πλήρωμα

Πανικός από τρομερή έκρηξη σε σταθμό υγραερίου – Δείτε τι έγινε (Βίντεο)