Γιγαντιαίος γαλαξίας λίγο μετά την “Μεγάλη Έκρηξη” είναι το δεύτερο αρχαιότερο αντικείμενο στο Σύμπαν

Spiral Galaxy in deep spcae, 3D illustration

Αστρονόμοι από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ευρώπη ανακάλυψαν ένα γαλαξία σε απόσταση 12,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, τον δεύτερο πιο απομακρυσμένο στο χώρο και στο χρόνο που έχει ποτέ βρεθεί στο Σύμπαν, το οποίο έχει ηλικία περίπου 13,7 δισ. ετών.

Αν και εμφανίσθηκε μόνο ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά την «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) που αποτέλεσε την αφετηρία του σύμπαντος, ο εν λόγω γαλαξίας G0983808-πιθανώς ένας από τους πρώτους που υπήρξαν- μπορούσε κιόλας να γεννά πολλά άστρα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αρχική ανακάλυψη έγινε από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χέρσελ» και ακολούθησαν πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις -χάρη στη μέθοδο του βαρυτικού φακού- με το μεγάλο αμερικανο-μεξικανικό τηλεσκόπιο LMT διαμέτρου 50 μέτρων στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου του Μεξικού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μεξικανό Χόρχε Ζαβάλα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy».

Σύμφωνα με την έρευνα, ο γαλαξίας παράγει κάθε χρόνο περίπου 380 αστέρια σαν τον Ήλιο μας. Ο γαλαξίας είναι τόσο μακριά, που δεν βλέπουμε καθαρά το φως του. Αντιθέτως φαίνεται αμυδρό, σαν ένα φάρο ασθενοφόρου που απομακρύνεται και βαθμιαία μειώνεται σταδιακά η ορατότητα του, όπως το παρομοιάζει χαρακτηριστικά το newsweek.com. Σε αυτή την περίπτωση, το μήκος κύματος του φωτός “τεντώνεται” και “μετατοπίζεται” προς το κόκκινο μέρος του φάσματος. Ως εκ τούτου, οι αστρονόμοι το ονομάζουν ως εξαιρετικά υψηλή ερυθρή μετατόπιση, τη δεύτερη μεγαλύτερη μετατόπιση που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καθυστερεί η NASA την εκτόξευση του μεγαλύτερου διαστημικού τηλεσκοπίου

Τι υπήρχε πριν από την Μεγάλη Έκρηξη; Μια άλλη Μεγάλη Έκρηξη!

Γαλαξιακοί «φυγάδες» τα πιο γρήγορα άστρα στον Γαλαξία μας