Δόθηκε στο κοινό ο… καταραμένος τάφος στο οροπέδιο της Γκίζας στην Αίγυπτο (εικόνες)

Είναι η πρώτη φορά που ανοίγει για το κοινό από την ανακάλυψή του σχεδόν πριν από 30 χρόνια. Η περιοχή χρονολογείται στα 4.5000 πριν και βρίσκεται κοντά στην πυραμίδα της Γκίζας. Πρόκειται για τον «καταραμένο τάφο» που περιείχε τα λείψανα των ανθρώπων που έχτισαν τη μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας, 

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Αρχαιοτήτων μοιράστηκε την αποκάλυψη στο Instagram με μια φωτογραφία της περιοχής, λέγοντας «Άνοιξε για το κοινό το νεκροταφείο των εργατών στο Οροπέδιο της Γκίζας».

Εμπειρογνώμονες του Υπουργείου εργάζονται για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη του χώρου ως μέρος ενός σχεδίου για το άνοιγμα περισσότερων αρχαιολογικών χώρων στο κοινό για την τόνωση του τουρισμού.

Το έργο ανάπτυξης του Οροπεδίου της Γκίζας περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κέντρου επισκεπτών, διοικητικών γραφείων και αστυνομικών κέντρων τουρισμού. Επίσης, μέρος της πρώτης φάσης του σχεδίου είναι να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι γύρω από το οροπέδιο και εκείνοι που συνδέουν την πύλη εισόδου με την έξοδο.

Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει ένα νεκροταφείο εργαζομένων μαζί με τους τάφους του επιβλέποντος του βασιλικού παλατιού, τον επιβλέποντα των κατασκευαστών και ένα εξέχων πρόσωπο που θάφτηκε μαζί με τους εργάτες, σύμφωνα με το Newsweek. Ο χώρος ήταν κλειστός από το 1990

Οι αρχαιολόγοι από το Υπουργείο Αρχαιοτήτων πιστεύουν πως ο άνδρας που επέβλεπε τους εργάτες καταράστηκε το νεκροταφείο για να προστατεύσει τους νεκρούς από τους κλέφτες.

Στο βιβλίο του « Valley of the Golden Mummies», ο αρχαιολόγος Ζάχι Χαβάς, λέει πως οι τάφοι των χτιστών της Μεγάλης πυραμίδας της Γκίζας περιελάμβαναν την προειδοποιητική πινακίδα:

«Όλοι οι άνθρωποι που μπαίνουν σε αυτό τον τάφο και κάνουν κακό εναντίον αυτού του τάφου και τον καταστρέφουν, ας έρθουν αντιμέτωποι με τον κροκόδειλο στο νερό και τα φίδια στη γη. Είθε οι ιπποπόταμοι να στραφούν εναντίον τους στο νερό και ο σκορπιός στην ξηρά».

Ο τάφος του επιβλέποντος του βασιλικού παλατιού, γνωστού ως Nefer Thieth, διατηρήθηκε καλά και βρέθηκε να έχει δύο ψεύτικες πόρτες και επιγραφές κατά μήκος των τειχών, αναφέρει το Newsweek. Είχε δύο συζύγους και δεκαοχτώ παιδιά.

Εκτός από το άνοιγμα των τριών τάφων, ο Άσραφ Μοχί, γενικός διευθυντής των επιπτώσεων των πυραμίδων της Γκίζας, δήλωσε ότι άλλοι δύο τάφοι που ανακαλύφθηκαν στο ίδιο κοιμητήριο, έχουν ανοίξει και πάλι τις πύλες τους – συμπεριλαμβανομένου του τάφου του Khufu Khaf, του γιου του βασιλιά Khufu, ο οποίος βασίλευσε μεταξύ 2589-2566 π.Χ.

Ο άλλος τάφος είναι του Seshem Nefer 4, ο οποίος χρονολογείται στην έκτη δυναστεία, περίπου το 2340 π.Χ.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιο σοκ: «Εθνικό καθήκον να βιάζουμε γυναίκες με σκισμένα τζιν» ισχυρίζεται Αιγύπτιος δικηγόρος (video)