Ηλεκτρονικό εισιτήριο – Λιγότερο από 1 ευρώ για κοντινές αποστάσεις, στα 2,80 ευρώ το ενιαίο

Ηλεκτρονικό εισιτήριο

Μετά τις ουρές και την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού θα προσπαθήσει να ανατρέψει το κλίμα ο ΟΑΣΑ τους επόμενους μήνες.

Μέχρι την Άνοιξη, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Χρίστο Σπίρτζη, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών θα είναι σε θέση να αναδιατάξει τον χάρτη των δρομολογίων και να ανταμείψει τους πολίτες με καλύτερες συγκοινωνίες και φθηνότερα εισιτήρια.

«Δεν είναι δίκαιο να πληρώνει το ίδιο κάποιος που ταξιδεύει από τη μια άκρη ως την άλλη της Αττικής με έναν άλλο που χρησιμοποιεί τις συγκοινωνίες για μερικές στάσεις. Θα έχουμε μειώσεις για μικρές αποστάσεις», ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Σπίρτζης.

Κατά πληροφορίες, ο ΟΑΣΑ έχει εξετάσει διάφορα σενάρια για την επόμενη μέρα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τα οποία προβλέπουν για τις μικρές διαδρομές ακόμη και εισιτήρια κάτω του 1 ευρώ αλλά και αυξήσεις σε άλλες, υιοθετώντας το λεγόμενο ζωνικό σύστημα στις συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση και ο Οργανισμός θα αντλήσουν πολύτιμα στοιχεία από την επεξεργασία των δεδομένων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα τους επιτρέψουν την  αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών, ύστερα από 25 χρόνια. Ο κ. Σπίρτζης υποστηρίζει ότι με όπλο το ηλεκτρονικό εισιτήριο αλλά και την ανανέωση του στόλου με την σχεδιαζόμενη αγορά νέων λεωφορείων τους επόμενους μήνες, που θα είναι μικρά για να συνδέουν τις γειτονιές με τους σταθμούς του μετρό, το πρόσωπο των ΜΜΜ δεν θα αργήσει να αλλάξει. «Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι θα μπορούμε να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική και για άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι χαμηλόμισθοι και οι νέοι. Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα για τέτοια μέτρα. Θα έχουμε και αυξήσεις για τα νέα, πιο γρήγορα, μέσα που θα θέσουμε σε λειτουργία» σημείωσε ο υπουργός.

Το ενιαίο εισιτήριο γίνεται 2,80 ευρώ
Σε πρώτη φάση ο Οργανισμός ετοιμάζεται να εκδώσει ένα νέο ενιαίο εισιτήριο για αλερετούρ μετακινήσεις, στο κόστος των 2,80 ευρώ, το οποίο θα προστεθεί στην γκάμα του νέου κομίστρου τις επόμενες μέρες. Στόχος του ΟΑΣΑ είναι να δώσει κίνητρα στους χρήστες για να κρατήσουν το μεμονωμένο εισιτήριο (αντικατέστησε το χάρτινο του 1,40 ευρώ) διάρκειας 90 λεπτών και να το επαναφορτίσουν καθώς πρόκειται για εισιτήριο με μικροτσίπ που έχει σημαντικό κόστος για τον Οργανισμό. Ήδη, ο ΟΑΣΑ έχει σε εξέλιξη τρεις εργολαβίες προμήθειας ηλεκτρονικού κομίστρου και καρτών συνολικής ποσότητας 4.300.000.

Μολονότι οι ουρές στα γκισέ των σταθμών σταδιακά περιορίζονται το επόμενο κρίσιμο τεστ για τις συγκοινωνίες θα είναι με το κλείσιμο στις μπάρες που σταδιακά θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη 15 Νοεμβρίου. Για τότε, προσδιορίζεται και η κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου με τα κυκλώματα όμως να εξακολουθούν να κάνουν θραύση στην αγορά. Συνδικαλιστές των συγκοινωνιών υποστηρίζουν ότι μόνο στην αγορά των καρτών διακινούνταν μέχρι σήμερα 50.000 πλαστά κουπόνια.  Το μεγάλο όμως πάρτι γινόταν και εισιτήρια και παρά την αποκάλυψη κυκλωμάτων σε σύμπραξη και με υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ, το σπορ δεν έχει εκλείψει. Τις προηγούμενες μέρες συνελήφθη σεσημασμένος αλλοδαπός στην κατοχή του οποίου, βρέθηκαν 1.200 πλαστά εισιτήρια.

Η εκπαίδευση των επιβατών ώστε να χτυπούν το εισιτήριο και να μην διέρχονται από τις πύλες που θα παραμείνουν ανοικτές για εκείνους που πληρούν τις προϋποθέσεις για ελεύθερες μετακινήσεις (άνεργους, ένστολους κ.α) αλλά και όσους διαθέτουν εξάμηνες ή ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών που θα χρειαστεί να περνούν από τις ανοικτές πύλες μέχρι τη λήξη τους, είναι μείζονος σημασίας για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Στον ΟΑΣΑ εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα του μήνα που εκπνέει και η προθεσμία που έχει δοθεί για την έκδοση των προσωποποιημένων καρτών θα έχουν εκδοθεί πάνω από 300.000 ενώ ήδη πάνω από 50.000 είναι οι κάρτες που έχουν κατατεθεί τα δικαιολογητικά μέσω φακέλου.

Ο Οργανισμός καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να προτρέψει τους επιβάτες να μην πετούν τα εισιτήρια και να τα επαναφορτίζουν για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις τους αλλά και να τις κάνουν πιο προσιτές με τα συνδυαστικά πακέτα που προσφέρονται. Για παράδειγμα ο ΟΑΣΑ παρέχει στο πακέτο του ηλεκτρονικό εισιτηρίου με τα 10 μεμονωμένα εισιτήρια ένα δωρεάν. Επίσης μπορεί κανείς να αγοράσει την απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card) με αρχικό κόστος 7 ευρώ. Με την κάρτα αυτή αγοράζει πακέτο 5 εισιτηρίων και δυνατότητα επαναφόρτισης και ενός εισιτηρίου 1,40 ευρώ γιατί η κάρτα μπορεί να αποθηκεύει εκτός από προϊόντα και χρηματική αξία έως 50 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η προσωποποιημένη κάρτα για την οποία υπήρξε τόσο ντόρος όλες τις προηγούμενες μέρες απευθύνεται στους τακτικούς χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και όσους χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και τις ειδικές κατηγορίες επιβατών (άνεργους κ.α). Η προσωποποιημένη κάρτα εκδίδεται μία φορά και δια παντός και ενσωματώνει και τον ΑΜΚΑ προκειμένου να δίνει την δυνατότητα για ταυτοποίηση στοιχείων σε περίπτωση π.χ απώλειας.

Επόμενο τεστ τα ελευθέρας και οι κάρτες για ιδιώτες
Ωστόσο η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και ταχυδρομική αποστολή, παραμένει για τον ΟΑΣΑ ανοικτό ζήτημα. Ο Οργανισμός κρίνει θετική την στάση της Αρχής ως προς την επανεξέταση του θέματος καθώς εκτός από το επιβατικό κοινό θα κληθεί άμεσα να εκδώσει τις προσωποποιημένες κάρτες όσων δικαιούνται ελεύθερες μετακινήσεις αλλά και κάρτες για ιδιώτες όπως επιχειρήσεις που επιθυμούν ομαδικές αποστολές για τους εργαζόμενους.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Lamda Developement προς κυβέρνηση: «Σταματήστε να βάζετε εμπόδια στο Ελληνικό!»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στην Αλβανία η κηδεία του 35χρονου που έσφαξε η τοξικομανής στην Κρήτη

ΑΚΟΜΑ: Σταθάκης: Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες – Δεκέμβριο το Εξοικονομώ κατ΄ οίκον