Ισπανία: Αβεβαιότητα και απαισιοδοξία επικρατεί στις δημοσκοπήσεις

Μόνο ένας στους επτά Καταλανούς θεωρεί ότι η παρούσα διένεξη μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης θα καταλήξει στην απόσχιση της επαρχίας, ενώ περισσότεροι από τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι η διαδικασία έχει βλάψει την οικονομία.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ανέλαβε τον έλεγχο της Καταλονίας έπειτα από το δημοψήφισμα που διοργάνωσαν οι ηγέτες των αυτονομιστών -το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό- και την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το τοπικό κοινοβούλιο της επαρχίας.

Ως απάντηση, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέπεμψε την περιφερειακή κυβέρνηση, ήρε το καθεστώς της αυτονομίας και προκήρυξε τοπικές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου.

Χθες Κυριακή, η πρώτη ενότητα της δημοσκόπησης της εταιρείας GAD3 έδειξε ότι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας θα κέρδιζαν τις εκλογές, αλλά όχι και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν τις προσπάθειες απόσχισης.

Το 15% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί πως η διαδικασία θα καταλήξει στην ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, σύμφωνα με την δεύτερη ενότητα της δημοσκόπησης, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 1.233 ανθρώπων το διάστημα από τις 30 Οκτωβρίου ως τις 3 Νοεμβρίου και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Vanguardia.

Η αισιοδοξία ως προς την εξεύρεση λύσης μέσα από διαπραγμάτευση εμφανίζεται περιορισμένη καθώς μόλις κάτι παραπάνω από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κρίση θα οδηγήσει σε συνομιλίες ανάμεσα στις περιφερειακές αρχές και την Μαδρίτη.

Το αίτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχει οδηγήσει την Ισπανία στη χειρότερη πολιτική κρίση από την αποκατάσταση της δημοκρατίας πριν από τέσσερις δεκαετίες και έχει διχάσει βαθιά τη χώρα πυροδοτώντας αντι-ισπανικά αισθήματα στην Καταλονία και εθνικιστικές τάσεις αλλού.

Η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει περισσότερες από 2.000 εταιρείες σε μεταφορά της έδρας τους μετά την 1η Οκτωβρίου, ενώ η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι, αν συνεχιστεί, η κρίση πιθανόν να οδηγήσει σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και περιορισμό της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 67% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διαδικασία έχει πλήξει την οικονομία και σχεδόν το 40% ότι η απομάκρυνση των επιχειρήσεων από την περιοχή θα έχει μεσοπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: «Φωτιές» στη Ρωσία έχει ανάψει η…καυτή εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών! (pics)