Βαρύς αναμένεται ο λογαριασμός των φόρων που θα σηκώσουν στις πλάτες τους τα νοικοκυριά το 2018, όπως προκύπτει από το φετινό Προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή.
Ο λογαριασμός εντυπωσιακός, το βάρος ασήκωτο: 20,8 δισ. ευρώ από φόρους σε εισοδήματα-ακίνητα και ακόμη 27,4 δισ. ευρώ από φόρους στις καθημερινές συναλλαγές.
Και όλα αυτά προκιμένου να βγει ο λογαριασμός για πλεόνασμα πάνω από 7 δισ. ευρώ!
Σε σχέση με το 2017, ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει αύξηση κρατικών εισπράξεων κατά 2,1 δισ. εκ των οποίων 1,1 δισ. είναι επιπλέον φόροι στα νοικοκυριά.
Αυτοί οι επιπλέον φόροι 1,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν:
- 517 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ και Φόρους Κατανάλωσης
- 456 εκατ. ευρώ από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων
- 159 εκατ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ και φόρους περιουσίας
Πέρα από φορολογικά μέτρα ο προϋπολογισμός του 2018 περιλαμβάνει και μείωση δαπανών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται «ψαλίδι» 2,1 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται σε συντάξεις, υγεία και πρόνοια. Εκεί προβλέπεται μείωση δαπανών κατά 1,6 δισ. ευρώ.
Τα ψηφισμένα μέτρα λιτότητας για το 2018
Στον προϋπολογισμό υπάρχουν μέτρα 813 εκατ. ευρώ τα οποία ήταν ολόφρεσκα, κοινώς εφαρμόζονται για πρώτη αλλά δυστυχώς όχι για τελευταία φορά. Πρόκειται για συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα του 2018, τα οποία ψηφίστηκαν μαζί με το… πακετάκι της διετίας 2019- 2020, αλλά δεν προβλέπεται γι’ αυτά ούτε μισό ευρώ αντίμετρα, κάτι που εξηγεί και τη σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, από το χθεσινό προϋπολογισμό έλειπαν οι αναλυτικοί πίνακες με τις παρεμβάσεις και την απόδοση που θα έχουν το 2018 τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για να εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου.
Τα μέτρα δεν αναγράφονται αναλυτικά παρά αναφέρονται σε κάποιο σημείο του πολυσέλιδου προϋπολογισμού σε μια μόλις φράση:
«Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, προβλέπεται» να αυξηθεί «κατά 456 εκατ. ευρώ έναντι του 2017, κυρίως λόγω της εκτιμώμενης απόδοσης των παρεμβάσεων που αφορούν στην κατάργηση του 25% του αφορολόγητου σε βουλευτές και δικαστικούς λειτουργούς, τη φορολόγηση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων, την κατάργηση της έκπτωσης στις ιατρικές δαπάνες, καθώς και της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου».
Σημειώνεται ότι τα ψηφισμένα μέτρα προς εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου, ύψους 813 εκατ. ευρώ, είναι τα εξής:
- Μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης: 58 εκατ. Σημειωτέον ότι, αν και βαίνουμε ολοταχώς για το τέλος Νοεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμα την απόφαση με τα κριτήρια και το ύψος του επιδόματος.
- Μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή συντάξεων: 328 εκατ.
- Αλλαγή τρόπου υπολογισμού εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, όπου στα έσοδα θα συμπεριλαμβάνονται και οι εισφορές: 59 εκατ. (124 εκατ. το 2019).
- Κατάργηση απαλλαγής 50% για οινοπνευματώδη στα Δωδεκάνησα: 13 εκατ.
- Φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα: 74 εκατ.
- Φόρος Airbnb: 48 εκατ.
- Κατάργηση απαλλαγής ιατρικών δαπανών: 121 εκατ. Η κατάργηση της σχετικής φοροαπαλλαγής ίσχυσε αιφνιδιαστικά και αναδρομικά από 1/1/2017, με αποτέλεσμα η εκκαθάριση των δηλώσεων του 2018 να είναι «φαρμακερή» για όσους είχαν ιατρικές δαπάνες έκτακτου χαρακτήρα (π.χ. χειρουργεία, γέννες) και υπολόγιζαν στην έκπτωση του 10%.
- Κατάργηση έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου: 68 εκατ. Πρόκειται για μέτρο που οδηγεί στη μείωση των καταβαλλόμενων μισθών και συντάξεων.
Κατάργηση αφορολόγητου 25% σε βουλευτές-δικαστικούς: 44 εκατ.
Επιπλέον δεν γίνεται καμία αναφορά στο νέο ψαλίδι στο ΕΚΑΣ. Αναφέρεται μόνο ότι «καταβολή του επιδόματος ΕΚΑΣ στους δικαιούχους, καθώς και εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων για την απώλεια της ανωτέρω παροχής». Σημειώνεται ότι το ΕΚΑΣ άρχισε να «ξηλώνεται» το 2016 και θα καταργηθεί πλήρως στο τέλος του 2019. Μόνο για το 2018 η σχετική δαπάνη θα «ψαλιδιστεί» περαιτέρω κατά 240 εκατ. ευρώ.
Τέλος καμία αναφορά δεν γίνεται την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως θα κάνουν οι δικαιούχοι αιτήσεις στο Τaxisnet για το κοινωνικό μέρισμα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κοινωνικό μέρισμα – Δείτε αν τηρείτε τις προϋποθέσεις για να το πάρετε
ΑΚΟΜΑ: Άρχισε η εθελοντική παράδοση ακινήτων προς αποφυγή πλειστηριασμού