Ο Δρόμος του Μεταξιού ενώνει την Κίνα με το Σουφλί

Μία σειρά από πολιτιστικές ανταλλαγές, διοργανώσεις εκθέσεων, καθώς και υλοποίηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπογράφτηκε τον Οκτώβριο μεταξύ του Εθνικού Μουσείου Μετάξης της Κίνας και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με στόχο την ευρύτερη συνεργασία των δύο φορέων για την προβολή του πολιτισμού του μεταξιού.

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας με το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας. Ένα Μουσείο που θεωρείται σημείο αναφοράς, όπως είναι αναμενόμενο, στον διεθνή χάρτη για τον πολιτισμό του μεταξιού» δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάϊκου για τη συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται συνεργασία με το Μουσείο Μετάξης του ΠΙΟΠ στο Σουφλί, καθώς και με το Δίκτυο Μουσείων αλλά και το Ίδρυμα γενικότερα.

Το Εθνικό Μουσείο Μετάξης στην Κίνα βρίσκεται κοντά στη Δυτική Λίμνη της πόλης Χανγκτσόου, η οποία μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο της αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ένα από τα πρώτα κρατικά μουσεία στην Κίνα και ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία κλωστοϋφαντουργίας και κοστουμιών στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1992 και άνοιξε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2016 μετά την ανακαίνισή του. Σήμερα διαθέτει συλλογές όχι μόνο από αρχαία κινεζικά μετάξια, αλλά και από υφάσματα άλλων ινών, όπως επίσης και κοστούμια από όλο τον κόσμο.

Κύριος στόχος του Μουσείου είναι η συλλογή, η έρευνα, η συντήρηση και η έκθεση κινεζικών υφασμάτων, κυρίως μεταξιών. Επειδή τα περισσότερα πρώιμα κινεζικά μετάξια έχουν βρεθεί σε ανασκαφές που έγιναν σε περιοχές πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού, το μουσείο έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες στην έρευνα και στη συντήρησή τους. Για τον σκοπό αυτό, έχει συνεργαστεί με μουσεία και αρχαιολογικούς οργανισμούς, εντός και εκτός χώρας.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Στάϊκου, η αρχή της συνεργασίας των δύο φορέων έγινε με την επίσκεψη του Κινέζου πρέσβη, Zou Xiaoli (Ζοού Ξιαολί), στο Μουσείο Μετάξης του Δικτύου, στο Σουφλί, το περασμένο καλοκαίρι. «Η κοινή στόχευση των δύο Μουσείων αναφορικά με την προβολή του μεταξιού αποτέλεσε τη βάση του διαλόγου μας. Η υπογραφή του Συμφώνου, που προέκυψε στην πορεία, είναι το θεμέλιο για τη σταδιακή οικοδόμηση της συνεργασίας των δύο φορέων με όχημα το μετάξι και τη σηροτροφία. Και τουλάχιστον από πλευράς ΠΙΟΠ επιβεβαιώνει τη διάθεσή μας για εξωστρέφεια και ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού» σημειώνει.