Ο Τσελέντης προειδοποιεί – Τι σεισμούς αντέχει η Ελλάδα και ποιοι θα έχουν τρομακτικές συνέπειες

247
Ρίχτερ

Η Ελλάδα αντέχει σεισμούς μεγέθους 6,5 με 7 Ρίχτερ, αν γίνουν στη θάλασσα, αλλά αν γίνουν στην ξηρά θα έχουμε τρομακτικές συνέπειες, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, με αφορμή τον φονικό σεισμό στα σύνορα Ιράν-Ιράκ.

“Στην Ελλάδα δεν θα σας πει κανείς ότι δεν περιμένει να γίνει σεισμός”, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τσελέντης

Σχετικά με τα 7,3 Ρίχτερ που προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στο Ιράκ και το Ιράν, ο κύριος Τσελέντης δήλωσε πως η περιοχή έχει πολύ μεγάλα ρήγματα, «καμία σχέση με την Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε πως το ρήγμα της Ανατολίας δεν επηρεάζεται καθόλου από το γεγονός.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την προσπάθεια των επιστημόνων του πανεπιστημίου Αθηνών για την χαρτογράφηση των ρηγμάτων Σαντορίνης-Αμοργού, προσθέτοντας πως ειδικά το ρήγμα της Αμοργού «είχε κάνει το 1956 τσουνάμι 30 μέτρων στην Αμοργό και 20 μέτρων στην Φολέγανδρο». Το ρήγμα αυτό όμως, διευκρίνισε, «ενεργοποιείται κάθε εκατοντάδες χρόνια, οπότε το ξεχνάμε».

Εξάλλου, όπως είπε, έναν σεισμό γύρω στο 6,5 Ρίχτερ στον ελληνικό χώρο «τον θέλουμε, κάθε δύο – τρία χρόνια», ώστε να εκτονώνεται η ενέργεια: «Ένας σεισμός 6 Ρίχτερ έχει χίλιες φορές μεγαλύτερη από έναν 4 Ρίχτερ».

Τέλος, ο κύριος Τσελέντης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός πως η μέθοδος ΒΑΝ, του καθηγητή Βαρώτσου μπόρεσε να εντοπίσει το σεισμό του Μεξικού, δίνοντας ανάλογα σήματα κάποιες ημέρες νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Παρελθόν» η δασκάλα στον Άλιμο – Φοβερές καταγγελίες από 170 γονείς! (pics)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Πάρτι» οι συνταξιούχοι – Αυτά είναι τα ποσά που θα πάρουν από το Κοινωνικό Μέρισμα

ΑΚΟΜΑ: Κάνει πίσω ο Σπίρτζης – Δεν αυξάνεται το όριο ταχύτητας στα 150 χλμ.