Παππάς: Μέχρι τα τέλη του 2017 ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Έκκληση στην αντιπολίτευση να ψηφίσει την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες ως ευκαιρία για μεγάλη τομή ευρύτατων πολιτικών συναινέσεων, απηύθυνε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, παρουσιάζοντας τη νομοθετική ρύθμιση, που σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενσωματώνει τις παρατηρήσεις του ΕΣΡ.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής παρουσιάζοντας την σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου εκτίμησε ότι εντός των επόμενων ημερών το ΕΣΡ θα δημοσιεύσει την προκήρυξη του διαγωνισμού ώστε η διαδικασία να ξεκινήσει πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Μετά την ψήφιση της τροπολογίας μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Θα ακολουθήσει σε λίγες ημέρες η προκήρυξη του διαγωνισμού από το ΕΣΡ.  Εως το τέλος του έτους -δεν νομίζω ότι θα μπούμε στο επόμενο- θα μπούμε στην πολυθρύλητη διαγωνιστική διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι οι νέες αλλαγές στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες προέκυψαν μετά από στενή συνεργασία και εξαντλητικό διάλογο με το ΕΣΡ και πρόσθεσε «Με την τροπολογία καταργείται η κατηγορία θεματικού προγράμματος.

Όποιος θέλει να έχει ειδησεογραφικό πρόγραμμα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή την διαδικασία. Άρα αυξάνεται και η αξία της άδειας. Είμαι αισιόδοξος για καλά αποτελέσματα».

Ο ίδιος υποστήριξε δε, ότι θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος των οικονομικών στοιχείων των διαγωνιζόμενων ενώ σημείωσε πως εάν δεν δημοπρατηθούν όλες οι άδειες τότε «το ΕΣΡ υποχρεούται να επαναπροκηρύξει όσες περισσέψουν αμέσως μόλις προκύψει ενδιαφέρον».

Παράλληλα, ο κ. Παππάς κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την τροπολογία για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, λέγοντας ότι το ταμείο σώζεται με βάση την κυβερνητική πρόταση και «ας αντιδρούν και ας εκβιάζουν κάποιοι εκδότες που είχαν συνταχθεί με το τσάμπα άδειες και τσάμπα εισφορές, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους εργαζόμενους.

Όπως είπε ο υπουργός «δεν είναι δυνατόν να δίνουμε τέτοια μάχη με τους θεσμούς και να κλείνουμε το μάτι σε αυτές τις λογικές, ούτε η σιωπή είναι χρυσός θέλει ξεκάθαρες τοποθετήσεις».

Από την πλευρά του ο κ. κ. Ανδρέας Λοβέρδος, από την αντιπολίτευση, αμφισβήτησε και την τιμολόγηση των τηλεοπτικών αδειών στα 35 εκατ. ευρώ υπογραμμίζοντας πως «το τίμημα καθορίστηκε από το ύψος των προσφορών της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας που ακυρώθηκε. Σε εκείνο το διαγωνισμό συμμετείχε η Συριζα Bank και ένας «λαγός» όπως ομολόγησε ο ίδιος ο διαγωνιζόμενος. Ο λαγός και η ΣΥΡΙΖΑ bank δημιούργησε το ποσό και με βάση το ποσό γίνεται ο νέος διαγωνισμός. Θα δούμε τι θα συμβεί στην πράξη».

Αναφορικά δε με τη στάση της ΔΗΣΥ στην ψήφιση της τροπολογίας επισήμανε πως «Η στάση μας θα καθοριστεί στην διάρκεια της συζήτησης όμως, μετά την ομιλία του κ. Παππά, λέω προκαταβολικά  ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».

Διαβάστε επίσης: Δήλωση – σοκ Αγοραστού: «Η απλή αναλογική θα δημιουργήσει νέα «Καταλονία» σε περιοχή της Ελλάδος»