Συγκλονιστικό: Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν εξωγήινη ζωή

Βακτήρια που πιθανώς προέρχονται από το διάστημα και όχι από τη Γη, ανακαλύφθηκαν στο εξωτερικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (Δ.Δ.Σ.), φέρεται να δήλωσε Ρώσος κοσμοναύτης στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

Τα δείγματα που συλλέχθηκαν από την εξωτερική επιφάνεια του Σταθμού στη διάρκεια προηγούμενων διαστημικών περιπάτων, στάλθηκαν στη Ρωσία για ανάλυση, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη βακτηρίων, τα οποία δεν υπήρχαν αρχικά εκεί, όταν εκτοξεύθηκε στο διάστημα το συγκεκριμένο ρωσικό τμήμα του Δ.Δ.Σ. (ISS). Αυτό ανέφερε ο κοσμοναύτης Άντον Σκαπλέροφ, ο οποίος ετοιμάζεται για το τρίτο ταξίδι του στο διαστημικό σταθμό τον επόμενο μήνα.

«Τα βακτήρια έχουν έλθει από το εξώτερο διάστημα και εγκαταστάθηκαν στην εξωτερική επιφάνεια του σταθμού. Μελετώνται και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αποτελούν κίνδυνο», δήλωσε ο κοσμοναύτης, χωρίς πάντως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς οι Ρώσοι επιστήμονες έφθασαν στο συμπέρασμά τους περί εξωγήινης προέλευσης των μικροοργανισμών.

Τα βακτήρια βρέθηκαν τυχαία σε διάφορα υλικά που τοποθετούνται στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και για μακρές περιόδους ώστε να μελετήσουν τη συμπεριφορά των υλικών στο διάστημα.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη πόσο σκληροτράχηλα είναι ορισμένα ακραιόφιλα βακτήρια, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το Space.com, άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκλεισθεί η πιθανότητα μεταφοράς των βακτηρίων από τη Γη.

Το ίδιο σημειώνει και το TASS, προσθέτοντας ότι ορισμένα γήινα βακτηρίδια επιβίωσαν στην εξωτερική επιφάνεια του διαστημικού σταθμού, αν και παρέμειναν στο διάστημα για τρία χρόνια περίπου. Εκτός αυτού, βρέθηκαν να πλήττονται και από ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας που έφταναν από τους -150 έως και τους +150 βαθμούς Κελσίου.

Πειράματα έχουν δείξει άλλωστε, ότι ακόμη και μικροσκοπικά ζώα, τα βραδύπορα, μπορούν να αντέξουν τις ακραίες συνθήκες του διαστήματος. Τρανό παράδειγμα η “αρκούδα του νερού” που θεωρείτε το πιο σκληρό “καρύδι” του ζωϊκού βασιλείου και το οποίο, είχαμε παρουσιάσει εδώ στο Blue Sky, μπορεί να επιβιώσει στον διαστημικό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπορεί να επιβιώσει και στο διάστημα! Δείτε το πιο σκληροτράχηλο πλάσμα στον πλανήτη (Βίντεο)

Είναι πουλί; Είναι ο Διαστημικός Σταθμός; Μήπως και τα δύο; (Εικόνα)

NASA και Roskosmos σχεδιάζουν διαστημικό σταθμό για την Σελήνη