Τι ισχύει για το χάρτινο και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις Αστικές Συγκοινωνίες

Συνεχίζονται οι ουρές και σήμερα, στα εκδοτήρια για την ηλεκτρονική κάρτα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε να δώσει παράταση της ισχύος των καρτών έως τις 15 του Νοεμβρίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Από τις 6 Νοεμβρίου θα αρχίσει και η έκδοση μεμονωμένων ηλεκτρονικών εισιτηρίων με τιμή 1,4 ευρώ στα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.

Δεν υπάρχει καμία προθεσμία για την έκδοση καρτών. Θα συνεχίσουν να βγαίνουν και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κρατάμε πως έχει δοθεί παράταση έως τις 15 Νοεμβρίου, όποτε θα παραμείνουν σε ισχύ οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών του Οκτωβρίου για την μετακίνηση του επιβατικού κοινού με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα.

Αυτό σημαίνει πως για 15 μέρες οι μετακινήσεις των κατόχων της παλιάς κάρτας είναι τρόπον τινά δωρεάν.

Μην πετάτε τα χάρτινα εισιτήρια. Μπορούν να χρησιμοποιούνται ως την Κυριακή 5 Νοεμβρίου. Αν κάποιος σήμερα στα χέρια του δεν έχει τίποτα (κάρτα ή χάρτινα εισιτήρια) και θέλει να κάνει μια μόνο διαδρομή τότε αναγκαστικά μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου θα πρέπει να προμηθευτεί την ειδική δεσμίδα των πέντε εισιτήριων γιατί δεν εκδίδονται νέα χάρτινα πλέον. Το μοναδικό εισιτήριο δεν θα είναι διαθέσιμο πριν τις 6 Νοεμβρίου.

Επίσης διαπιστώσαμε ότι για να πάρει κάποιος κάρτα με πέντε εισιτήρια (υποχρεωτικά αφού δεν έχει προβλεφθεί για μικρότερα) θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του 7 Ευρώ και μάλιστα ένα χάρτινο των πέντε ευρώ και ένα μεταλλικό 2 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να προμηθευτείτε την κάρτα των 5 εισιτηρίων που την περνάτε από επάνω από τα ακυρωτικά μηχανήματα και αφαιρούν ηλεκτρονικά ένα εισιτήριο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν δεν διαθέτετε ψηλά, στους σταθμούς, δεν θα μπορέσετε να χαλάσετε για να τα χρησιμοποιήσετε στα μηχανήματα και πρέπει μαζί με την χάρτινη κάρτα των 5 εισιτηρίων να έχετε μαζί σας και την απόδειξη πληρωμής!!!!

Μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριο Ath.ena Τicket από όλα τα εκδοτήρια ή από τα νέα εκδοτικά μηχανήματα. Από τις 6 Νοεμβρίου μπορείτε να το αγοράσετε φορτισμένο ακόμα και με 1 εισιτήριο με διάρκεια 90 λεπτών (κόστος 1,40 ευρώ).

Στα εκδοτήρια διατίθενται επίσης Ath.ena Card μειωμένης αξίας για όσους πληρώνουν μισό εισιτήριο.

Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.λπ.) θα συνεχίσουν να μετακινούνται όπως και σήμερα, μέχρις ότου αποφασιστεί πότε και πώς θα εκδώσουν προσωποποιημένες κάρτες. Στους σταθμούς του Μετρό θα υπάρχει ανοικτή πύλη ώστε να μπορούν να διέρχονται ελεύθερα.

Η έκδοση προσωποιημένης κάρτας, μέσω της διαδικασίας του ανοιχτού φακέλου, αφορά όλους τους κατόχους μηνιαίων καρτών κανονικής τιμής, καθώς και τους επιβάτες άνω των 65 και κάτω των 18 ετών, που διαθέτουν μηνιαία κάρτα εντός του 2017.

Η σχετική δυνατότητα παρέχεται και στους φοιτητές. Η παράδοση του ανοικτού φακέλου γίνεται σε όλους τους σταθμούς των γραμμών 1,2 και 3 της ΣΤΑΣΥ.

Συμβουλές

Αν χρησιμοποιείτε τα μέσα κάθε μέρα σας συμφέρει το εισιτήριο 5 ημερών (κόστος 9 ευρώ)

Αν χρησιμοποιείται τα μέσα αραιά και πού σας συμφέρει το πακέτο 5 ή 11 (πληρώνετε τα 10) εισιτηρίων. Αν τα χρησιμοποιείτε σπάνια (μάλλον δεν χρειάζεσαι καν προσωποποιημένη κάρτα) μπορείτε να βγάλετε απλά ένα εισιτήριο.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε προϊόν κομίστρου ισχύει από την πρώτη “επικύρωση” της κάρτας. Έτσι, π.χ., μία Ath.ena Card μπορεί να φορτιστεί με ένα εισιτήριο 30 ημερών στις 10 Νοεμβρίου και η πρώτη επικύρωση να γίνει στις 12 Νοεμβρίου

Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.λπ.) θα συνεχίσουν να μετακινούνται όπως και σήμερα, μέχρις ότου αποφασιστεί πότε και πώς θα εκδώσουν προσωποποιημένες κάρτες. Στους σταθμούς του Μετρό θα υπάρχει ανοικτή πύλη ώστε να μπορούν να διέρχονται ελεύθερα.

Οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών μεγάλης διάρκειας (τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες, ετήσιες) που λήγουν από το Νοέμβριο και μετά θα συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν μέχρι νεοτέρας. Δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξει κάποια διαδικασία αντικατάστασης ή αν θα ισχύουν μέχρι να λήξουν.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τι θα ισχύει για τα εισιτήρια

Με ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. σημειώνει για το θέμα των εισιτηρίων πως λόγω αδυναμίας του ΟΑΣΑ Α.Ε. να την προμηθεύσει με τα ισχύοντα προϊόντα κομίστρου, θα προβεί από την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, στην έκδοση (από τα εκδοτήρια της εταιρείας) των κατωτέρω προϊόντων κομίστρου:

— Για όλα τα μέσα εκτός Αεροδρομίου: Ολόκληρη 30 ευρώ, μειωμένη 15 ευρώ.

— Για όλα τα μέσα και αεροδρόμιο: Ολόκληρη 49 ευρώ, μειωμένη 25 ευρώ.

Τα ανωτέρω προϊόντα κομίστρου ισχύουν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ Α.Ε. και ακολουθούν την μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη τιμολογιακή πολιτική.

Επίσης, πολύ σύντομα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. θα προβεί και στην έκδοση εισιτηρίων απλής διαδρομής, τα οποία θα ισχύουν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ Α.Ε.