“Τρέμει” η Ευρώπη: Έτοιμο να εκραγεί το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας

Τρόμος σε Ισλανδία και Ευρώπη από το μεγαλύτερο ηφαίστειο της χώρας Μπάρδαρμπουνγκ που είναι έτοιμο να εκραγεί σύμφωνα με δημοσίευμα του National Geographic.

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Μάλιστα στα τέλη Οκτωβρίου, το εγκλωβισμένο κάτω από παγετώνα ηφαίστειο επλήγη από τέσσερις σεισμούς που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σημάδι ότι το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας Μπαρδαρμπουνγκα βρίσκεται λίγο πριν την εκτόνωση του.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι τέσσερις σεισμοί είχαν μεγέθη από 3,2 Ρίχτερ έως 4,7 και σημειώθηκαν επειδή «το ηφαίστειο διαστέλλεται, δηλαδή η πίεση του μάγματος στο θάλαμο του μάγματος αυξάνεται». «Αυτό συμβαίνει από τότε που η τελευταία έκρηξη σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 2015», είπε επίσης ο σεισμολόγος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ισλανδία.

Ωστόσο αν και οι σεισμοί αποτελούν σημάδια μίας μελλοντικής έκρηξης αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή θα συμβεί άμεσα, όπως μετέδωσε το newsbomb.gr.

Το ηφαίστειο προετοιμάζεται σίγουρα για την επόμενη έκρηξη, που μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο Έιναρσον και πρόσθεσε: «Οι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας είναι απλώς τα συμπτώματα αυτής της διαδικασίας, δεν προκαλούν την έκρηξη του ηφαιστείου».

Η τελευταία φορά πάντως που εξερράγη το Μπάρδαρμπουνγκα ήταν το 2014 και αυτή ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε στην Ευρώπη τα τελευταία 240 χρόνια.

Παρόλα αυτά δεν προκλήθηκε κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις, αν και επηρεάστηκε σημαντικά η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη. Στην περίπτωση πάντως που εκραγεί και πάλι οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί και πάλι να σημειωθούν προβλήματα στις μεταφορές και τις μετακινήσεις και να επηρεαστεί η ποιότητα του αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι πυρηνικές δομικές του Κιμ μάλλον «ξύπνησαν» υπερηφαίστειο στη μεθόριο με την Κίνα! (pics)

Πανικός στο Μπαλί: Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω ηφαιστείου!

Τα ηφαίστεια συνέβαλαν στην πτώση της δυναστείας των Πτολεμαίων