Tον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα θα αποκτήσει η Τουρκία και μάλιστα θα είναι απέναντι από τις ακτές της Κύπρου και «made in Russia», καθώς την κατασκευή του θα αναλάβει η Ρωσία.
Όπως δήλωσε άλλωστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο αντιδραστήρας θα είναι έτοιμος το 2023 και θα κατασκευαστεί στην περιοχή Aκούγιου της Τουρκίας.
Την ώρα που έκανε τις δηλώσεις, είχε στο πλευρό του τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν. Η κοινή συνέντευξη των δύο ηγετών δόθηκε μετά το πέρας της συνάντησής τους στο ρωσικό τουριστικό θέρετρο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα.
Η τελετή για τον θεμέλιο λίθο θα γίνει σε δύο με τρεις εβδομάδες με την παρουσία βεβαίως των Ερντογάν και Πούτιν.
Η περιοχή Ακούγιου βρίσκεται στην επαρχία Μερσίν, απέναντι από την Κύπρο, και σ’ αυτήν ανήκει και το νοτιότερο σημείο της χερσονήσου της Ανατολίας. Ο πληθυσμός της είναι 1.640.888 , σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2007.
Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Τουρκία είχαν υπογράψει το 2010 διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην Τουρκία.
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων BBER-1200 συνολικής ισχύος 4800 MW, ενώ η ρωσική εταιρεία «Rosatom» προγραμματίζει την λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα το 2023.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σχέδιο για την κατασκευή του σταθμού Ακούγιου δέχεται έντονες επικρίσεις από τους οικολόγους οι οποίοι καταγγέλλουν τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και τη κατασκευή του σε μία ζώνη με έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε συνέντευξη που έδωσε στο Ant1 Radio ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος, Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου όπλων, ο βασικός λόγος για την επιμονή των Τούρκων είναι τα πυρηνικά όπλα, που θα κατασκευάσει από τα απόβλητα των αντιδραστήρων!
Έτσι, η Τουρκία ευελπιστεί να αρχίσει σκληρό παιχνίδι με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ ζητώντας ανταλλάγματα προκειμένου να μην πυρηνικοποιηθεί. Ανταλλάγματα που ενδεχομένως θα αφορούν τις ενταξιακές τις διαπραγματεύσεις αλλά και εδαφικά ζητήματα…
Επίσης, από το Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, οι δύο ηγέτες, Πούτιν και Ερντογάν, συζήτησαν σε θερμό κλίμα. Και οι δύο έκαναν λόγο για «πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων», οι οποίες είχαν επιδεινωθεί επικίνδυνα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας το 2015.
«Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας έχουν φτάσει πλέον σε ένα «πολύ προχωρημένο επίπεδο».
Ο «Σουλτάνος του Βοσπόρου» επανέλαβε την επιθυμία της Άγκυρας να αυξήσει το διμερές εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά για να επιτύχει αυτό τον στόχο, είπε ότι θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί κατά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου και της απαγόρευσης θεώρησης βίζας για τους επιχειρηματίες.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της Συρίας αλλά και την αμυντική συνεργασία με την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία.
Διαβάστε επίσης: