Ελληνικό: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Πρόκειται για 302 στρέμματα που βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και όχι 280 όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Το ΦΕΚ της απόφασης αναφέρει: “Κηρύσσουμε και οριοθετούμε ως αρχαιολογικό χώρο περιοχή για λόγους προστασίας και ανάδειξης των εγκείμενων αρχαιοτήτων που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους Η ανωτέρω έκταση περιλαμβάνει ικανό αριθμό αρχαίων μνημείων οικιστικό και ταφικά κατάλοιπα, ιερά τμήματα αρχαίων οδών, εργαστηριακές εγκαταστάσεις, θέατρα κ.ά. εντός των γεωγραφικών ορίων των αρχαίων αττικών δήμων του Αλιμούντος και του Ευωνύμου. Η ένταξη των μνημείων στην οριοθέτηση βάσει έρευνας πεδίου επιτρέπει την προστασία και ανάδειξή τους σε ιστορική αισθητική και λειτουργική ενότητα”.

Όπως έχει αναφερθεί, η κήρυξη των συγκεκριμένων τμημάτων, η θέση των οποίων μένει να γνωστοποιηθεί με τη δημοσιοποίηση χαρτών, αναμένεται να δυσκολέψει έως και να αποτρέψει την εξέλιξη της επένδυσης αφού το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στο σημείο που το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων.

Η κήρυξη σημαίνει πως σε αυτόν τον χώρο που σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του φιλοξενεί το αμαξοστάσιο των αστικών λεωφορείων για να γίνει οτιδήποτε θα απαιτείται άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με ότι αυτό συνεπάγεται για τους χρόνους και τους όρους χορήγησής της.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα πιο κρίσιμοι για την παραχώρηση θα είναι τυχόν όροι που θα περιλαμβάνει η απόφαση του υπουργείου για το Σχέδιο Ολοκληρωμένη Ανάπτυξης ΣΟΑ και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΣΜΠΕ και που αφορούν στα ύψη των έξι ουρανοξυστών που προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο.

Η πρόταση του ΚΑΣ αναφέρει πως τα ύψη δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 156 μέτρα της Ακρόπολης προκειμένου να μην αλλοιωθούν η οριζοντογραμμή και ο χαρακτήρας του αστικού τοπίου.

Η Lamda Development έχει δηλώσει ότι αφού μελετήσει τις αποφάσεις και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο master plan και στο επιχειρηματικό σχέδιο παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα.

Έχει δε τονίσει πως η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους όσο και από το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της πολιτείας.

Πηγή: vimaonline.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΑΣ: 280 στρέμματα κηρύχθηκαν αρχαιολογικός χώρος στο Ελληνικό

Ελληνικό: Αποχαρακτηρίστηκαν 37 δασικά στρέμματα! – Έπεται αύριο η συνεδρίαση του ΚΑΣ

Πιτσιόρλας για Ελληνικό: «Όποια απόφαση και να πάρει το ΚΑΣ δεν εμποδίζει την υλοποίηση του έργου»