Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη: Υπογράφεται νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Άμυνας από 22 χώρες-μέλη της Ε.Ε

Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες είκοσι κυβερνήσεις της Ε.Ε. αναμένεται να υπογράψουν σήμερα στις Βρυξέλλες το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Άμυνας (PESCO).

Πρόκειται μία νέα προσπάθεια με στόχο να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για την ευρωπαϊκή στρατιωτική ενοποίηση και να εξασφαλίσουν την ενότητα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ, οι είκοσι δύο κυβερνήσεις θα δημιουργήσουν μία επίσημη ένωση που θα προσδίδει στην Ε.Ε. έναν πιο συνεκτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των διεθνών κρίσεων.

«Ποτέ δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ στην προσπάθειά μας για ενοποίηση στον τομέα της Άμυνας, μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1950. Βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα κατάσταση», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πρόκειται για μια αμυντική ένωση και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η πολιτική ισχύς της Ευρώπης να μεταφράζεται πλέον και μέσα από στρατιωτική ισχύ και μέσα από τη δημιουργία επιχειρησιακών συγκροτημάτων, επιχειρησιακών δυνάμεων που θα προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, θα προστατεύουν και θα ενισχύουν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

ΓΗ διεργασίες θα γίνουν στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και κύριο θέμα τους θα είναι η σύσταση της νέας Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα γίνει και η υπογραφή της «Κοινής Ειδοποίησης» για συμμετοχή στην PESCO από τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να προχωρήσουν στον πρώτο πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Πρόκειται για την πιο σημαντική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της προαγωγής μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας.

Μετά την υπογραφή της «Κοινής Ειδοποίησης», τα ενδιαφερόμενα κράτη θα πρέπει να υποβάλουν Εθνικό Σχέδιο Υλοποίησης των δεσμεύσεών τους, ενώ εντός τριών μηνών το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία θα λάβει την απόφαση για τη σύσταση της PESCO.

Διαβάστε επίσης: Σπαρακτικές σκηνές σε Ιράν και Ιράκ από το σεισμό των 7,3 Ρίχτερ (νέες εικόνες και βίντεο)