Αυστηρή λιτότητα και το 2018! Οι 10 επιβαρύνσεις που φέρνει ο προϋπολογισμός

Προϋπολογισμός

«Ο προϋπολογισμός του 2018 κινείται για άλλη μια χρονιά στο πλαίσιο της αυστηρής λιτότητας και στα όρια της φορολογικής φαντασίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης, απαριθμώντας 10 νέες επιβαρύνσεις που αφορούν σχεδόν όλους τους φορολογούμενους.

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι, για μία ακόμη φορά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρόλο που έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα, θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 478 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την άμεση φορολογία και άλλα 473 εκατ. ευρώ από την έμμεση.

«Όσον αφορά στις προβλέψεις για ανάπτυξη 2,5% το 2018 και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του Α.Ε.Π., θα τις χαρακτήριζα επισφαλείς, δεδομένου ότι και φέτος οι προβλέψεις διαψεύστηκαν (για το 2017 ήταν 2,7% , η οποία αναθεωρήθηκε σε 1,6%, ενώ υπήρξε υστέρηση 1 δισ. στα φορολογικά έσοδα). Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι πως η συνταγή της υπερφορολόγησης, κυρίως εκείνων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, έχει δοκιμαστεί και αποτύχει παταγωδώς. Επίσης, είναι προφανές πως, αν δεν βελτιωθεί πραγματικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και το περιβάλλον άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη και ανάπτυξη» εξηγεί.

Οι 10 επιβαρύνσεις

1. Την κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες.

2. Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5%, που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων.

3. Τη μείωση κατά 50% του κονδυλίου, που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης.

4. Την επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας.

5. Την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

6. Αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

7.Την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.

8. Την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

9. Την αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές, με στόχο αύξηση εσόδων 53 εκατ. ευρώ για το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021.

10. Την εφαρμογή των θεσμών του rebate για την φαρμακευτική δαπάνη και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα διαγωνιστικά κέντρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα ξεπεράσει τη βενζίνη – Στο 1,66 θα φτάσει το πετρέλαιο κίνησης αν αυξηθεί ο φόρος!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κι όμως… μειώσεις στη ΔΕΗ – Έως και 50 ευρώ στους λογαριασμούς με τις αλλαγές στις χρεώσεις

ΑΚΟΜΑ: Νέο «ψαλίδι» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2018 – Θα χάσουν το 10%!