Αχτσιόγλου από Βερολίνο: «Τώρα οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν φόρους»

Αχτσιόγλου

Συνέντευξη με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία συμμετείχε σε φόρουμ του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ στο Βερολίνο, δημοσιεύει η εφημερίδα Tageszeitung υπό τον τίτλο «Τώρα οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν φόρους». 

Η εφημερίδα γράφει: «Η Ελληνίδα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επαινεί το έργο της κυβέρνησής της κατά της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής. Ωστόσο δεν θεωρεί επιτυχία τα προγράμματα περικοπών».

Σε επισήμανση της εφημερίδας ότι λόγω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της κατακόρυφης αύξησης των φορολογικών εσόδων το Eurogroup βλέπει να αποδίδει η συνταγή των περικοπών, η υπουργός απαντά: «Είναι αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2017 κατά 2% περίπου.

Λόγω των αυξανόμενων φορολογικών εσόδων έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, τα οποίο είναι μάλιστα μεγαλύτερα από εκείνα που ζητά το Eurogroup.

Έτσι μπορούμε να δώσουμε άπαξ ένα κοινωνικό μέρισμα ύψους περίπου 1,4 δις € στα πιο φτωχά νοικοκυριά, ενισχύοντας φερειπείν τις πολύ χαμηλές συντάξεις. Ωστόσο υπάρχει ακόμη μεγάλη εξαθλίωση ενώ λόγω των περικοπών η ανισότητα αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τα προγράμματα περικοπών να θεωρούνται επιτυχία».

Σε άλλο σημείο η υπουργός αναφέρει: «Τώρα οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν φόρους. Ωστόσο μόνο εάν οι εργαζόμενοι δεν γίνονται θύματα εκμετάλλευσης, μπορεί η κοινωνία να γίνει πιο δίκαιη.

Πρέπει να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που καταργήθηκαν από τους προκατόχους μας. Η δεσμευτικότητα των συλλογικών συμβάσεων και η ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους θα ισχύσουν από τον Αύγουστο του 2018».

Πηγή: DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκουρλέτης: «Η κυβέρνηση να θέσει όρια στους θεσμούς για τους πλειστηριασμούς»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πήρε τη… μεγάλη απόφαση ο Βαρουφάκης: «Θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές»

ΑΚΟΜΑ: Παπανάτσιου για λοταρία: «Κίνητρο για τους πολίτες να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές»