Κουμουτσάκος κατά κυβέρνησης: “Η επίσκεψη Ερντογάν δεν θεράπευσε, τραυμάτισε”

Γιώργος Κουμουτσάκος

Ως η επίσκεψη που «τραυμάτισε» και δεν «θεράπευσε» θα μείνει στην ιστορία η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας πως χάθηκε μια ευκαιρία ουσιαστικής βελτίωσης του κλίματος και κάποιοι οφείλουν εξηγήσεις για αυτό.

Ο κ. Κουμουτσάκος με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι τη Δευτέρα η ΝΔ θα ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει και να κάνει τον απολογισμό της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου.

«Αφησε σε όλους μια πικρή γεύση. Δεν προσέφερε κάτι θετικό στη χώρα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Μια ιστορική επίσκεψη, η πρώτη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια, θα έπρεπε να ήταν ορόσημο για μια νέα θετική δυναμική στις σχέσεις των δύο λαών.

Δυστυχώς, και το λέω με λύπη, η επίσκεψη αυτή, έτσι όπως εξελίχθηκε, περισσότερο τραυμάτισε παρά ενίσχυσε τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Η ευθεία και έντονη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης από ελληνικό έδαφος, η απροκάλυπτη παρέμβαση στα θέματα των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, η προσβολή προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε στο ζήτημα των «8», οι υποδείξεις προς την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και η πανηγυρική επανάληψη των γνωστών αμετακίνητων και νομικά αβάσιμων τουρκικών θέσεων στο Αιγαίο και στο Κυπριακό, σφράγισαν αυτή την επίσκεψη.

Βεβαίως υπήρξε ελληνική αντίδραση. Αλίμονο εάν δεν υπήρχε. Δεν πιστεύω ότι αυτός ήταν ο σκοπός εκείνων που σκέφτηκαν, αποφάσισαν και προετοίμασαν αυτήν την επίσκεψη.

Η δημόσια -τραυματική θα μπορούσε να πει κανείς- αντιπαράθεση θέσεων και επιχειρημάτων για πολύ κρίσιμα ζητήματα, δεν μπορεί να ήταν η επιδίωξη. Δυστυχώς, η επίσκεψη αυτή θα μείνει στην ιστορία ως η επίσκεψη που «τραυμάτισε» και δεν «θεράπευσε».

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία δεν μπόρεσε να αντιληφθεί έγκαιρα τα μηνύματα που έστελνε η ‘Αγκυρα εδώ και καιρό.

«Για να επιτύχουν τέτοιες επισκέψεις υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: Προετοιμασία. Προετοιμασία. Προετοιμασία. Και βέβαια αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων που φτάνουν πριν την πραγματοποίηση της επίσκεψης. Η έκρηξη παραβιάσεων τον μήνα που προηγήθηκε της επίσκεψης, η προβληματική περιοδεία Χακάν Τσαβούσογλου στη Θράκη και το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν χρειάζεται όλο και περισσότερο τη στήριξη των εθνικιστών στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, ήταν επαρκείς λόγοι – προμηνύματα για αυξημένη εγρήγορση, ιδιαίτερη προσοχή και επίμονη λεπτομερή προετοιμασία. Υπήρξε; Δυστυχώς το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του.»

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ πρόσθεσε ότι συναντήσεις αυτού του επιπέδου δεν πραγματοποιούνται για να διαμορφώσουν τους διαύλους επικοινωνίας. Επιστεγάζουν, επιβεβαιώνουν, επισφραγίζουν θετικά βήματα και αποφάσεις που έχουν προηγηθεί, τους δίνουν πανηγυρικότητα. «Εδώ είχαμε το αντίθετο. Οι αποκλίσεις μεγάλωσαν και οι όποιες συγκλίσεις εξασθένισαν» επεσήμανε.

Ερωτηθείς από το πρακτορείο για το θέμα της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ο τομεάρχης της ΝΔ ασκεί έντονη κριτική στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τονίζοντας πως δεν έχει δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για το θέμα.

«Εκ των πραγμάτων ο ρόλος του υπουργείου Εξωτερικών ήταν σημαντικός σε αυτήν την υπόθεση, καθώς η κρίσιμη μάζα των σοβαρών πληροφοριών πέρασε από τους διαύλους του υπουργείου και άρα ήταν σε γνώση του υπουργού. Τι έπραξε ο ίδιος; Δεν έχει απαντήσει στην ουσία. Επιπρόσθετα, έχει αφήσει έκθετους τους διπλωμάτες μας στη Σαουδική Αραβία. Δεν τους έχει προστατεύσει από τη σκαιά επίθεση που δέχθηκαν. Οφείλει λοιπόν τις εξηγήσεις που τον αφορούν ως προς την ουσία αυτής της υπόθεσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζανακόπουλος για την επίσκεψη Ερντογάν: «Τα πράγματα πήγαν πολύ καλά»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ακατανόητη η στάση της ΝΔ στην Βουλή για το θέμα της πώλησης των βλημάτων»

ΑΚΟΜΑ: Διπλωματικό επεισόδιο στη Θράκη με Ερντογάν και Αμανατίδη