Πλειστηριασμοί ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά – Φέρνει σχέδιο νόμου η κυβέρνηση

Πλειστηριασμοί

Τα τελευταία τραγικά επεισόδια ανάμεσα σε πολίτες και ΜΑΤ στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας επιθυμεί να αποφύγει η κυβέρνηση, έτσι ετοιμάζει σχέδιο νόμου για τη διεξαγωγή μόνο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Όπως φαίνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν τα μάτια τους στραμμένα στη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και μόνο, καθώς θεωρείται η πιο ασφαλής διαδικασία.

Μάλιστα για να αποφευχθούν τόσο οι φωνές από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και από τις συλλογικότητες στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως πιο διαυγής αυτή η διαδικασία των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει σχέδιο νόμου προς αυτήν  την κατεύθυνση και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Τόσο τα επεισόδια στα Ειρηνοδικεία αλλά και η ευρωπαϊκή πρακτική που δείχνει εμπιστοσύνη στο ηλεκτρονικό σύστημα διεξαγωγής οδηγούν τους συμβατικούς πλειστηριασμούς εκτός δικαστηρίων, κάτι που άλλωστε επιθυμούν, όπως έχουν πει, και οι συμβολαιογράφοι.

Θα υπάρξει βέβαια ένα μεσοδιάστημα προσαρμογής από το πέρασμα από σύστημα σε σύστημα με απώτερο στόχο όλοι οι πλειστηριασμοί να γίνονται μόνον ηλεκτρονικά.

Ολο και περισσότεροι πλειστηριασμοί στην πλατφόρμα
Σταδιακά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα περάσουν οι πλειστηριασμοί που είναι προγραμματισμένοι να γίνουν στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Μέχρι σήμερα στη σελίδα των νομικών που δημοσιεύονται οι πλειστηριασμοί που γίνονται στα Ειρηνοδικεία φτάνουν τις 3.772.

Οι πλειστηριασμοί που επιλέγεται να γίνουν ηλεκτρονικά ήδη παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Από τους δύο πλειστηριασμούς που έγιναν την πρώτη ημέρα σε σύνολο 58 αναρτημένων σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί 129 πλειστηριασμοί. Ειδικότερα:

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου θα γίνουν δώδεκα πλειστηριασμοί.
Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένοι τρεις πλειστηριασμοί
Ο αριθμός διευρύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς για την επόμενη Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου ήδη έχουν ανακοινωθεί 22 πλειστηριασμοί για για την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου τρεις πλειστηριασμοί.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία διεξάγονται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι θεσμοί έχουν ζητήσει τουλάχιστον 600 – 700 πλειστηριασμούς τους πρώτους μήνες του νέου έτους, με σταδιακή αύξηση του όγκου μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Online υπολογισμός του δώρου Χριστουγέννων – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα όρια ηλικίας στις συντάξεις – Ποιοι φεύγουν στα 58 και ποιοι στα 67 σε ΙΚΑ και Δημόσιο

ΑΚΟΜΑ: Με «πλαστικό» χρήμα πληρώνουν πλέον κι οι Έλληνες – Εκτίναξη των αγορών με κάρτα το 2017!