100 ελέγχους την ημέρα θα κάνει η εφορία από το 2018

Σε φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας 5ετίας και κυρίως της τελευταία τριετίας στρέφει το ελεγκτικό της στόχαστρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ξεκαθάρισαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι η φορολογική διοίκηση μπορεί να προχωρήσει σε φορολογικό έλεγχο παλαιότερων της 5ετίας αποφάσεων μόνο υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, η φορολογική διοίκηση ανεβάζει στροφές.

συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, το 2018 οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Αρχής θα πραγματοποιήσουν συνολικά 24.750 φορολογικούς ελέγχους. Οι έλεγχοι θα είναι πλήρεις και μερικοί και θα πραγματοποιηθούν από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π., και Δ.Ο.Υ. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το εβδομήντα τοις εκατό (70%) θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων του προηγούμενου εδαφίου, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Αναλυτικά οι έλεγχοι θα αφορούν:

-Αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας που θα διενεργηθούν από το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου. Οι έλεγχοι θα γίνουν με τις λεγόμενες έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος, όπως για παράδειγμα, με τη σύγκριση του αθροίσματος των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω του τραπεζικού συστήματος και μετρητών και της καθαρής αύξησης των τραπεζικών τους υπολοίπων με το εισόδημα που δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις. ¨Όταν διαπιστώνεται διαφορά, τότε αυτό θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, θα “χρεώνεται” ως εισόδημα στους φορολογούμενους και θα τους επιβάλλεται ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί, πρόσθετος φόρος και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

-Λογιστικές διαφορές επιχειρήσεων που θα διενεργηθούν από το Κέντρο Μεγάλων Επιχειρήσεων. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται μέσω της διακρίβωσης αν οι επαγγελματικές δαπάνες που έχουν δηλωθεί από τις επιχειρήσεις έγιναν προς “το συμφέρον της επιχειρήσεις”. Με την ολοκλήρωση των ελέγχων θα επαναπροσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων και θα βεβαιώνεται ο αντίστοιχος πρόσθετος φόρος εισοδήματος.

-Καταπολέμηση της απάτης στο πεδίο του ΦΠΑ. Οι έλεγχοι γίνονται με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού που εντοπίζει τις περιπτώσεις κυκλικών συναλλαγών που στοχεύουν στην κλοπή ΦΠΑ.

-Μερικούς και πλήρεις ελέγχους μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα τμήματα Ελέγχου των εφοριών. Στο πλαίσιο των ελέγχων θα γίνει επαλήθευση των επαγγελματικών δαπανών που δήλωσαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να εντοπισθούν δαπάνες που δεν έγιναν στο πλαίσιο της άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαμός στις Παρεμβάσεις: «Είσαι δειλός, πες ονόματα να πέσουν αγωγές» (Βίντεο)

«Οι Πρωτοχρονιάτικες παροχές και υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν είναι προεκλογικές κινήσεις»

«Η μείωση των φόρων το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ»

«Αυτό που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις είναι οι τράπεζες…» (Βίντεο)