“Βγαίνουμε από τον αποκλεισμό”: Η ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο (video)

Τσίπρας

Κλείνει ένας μεγάλος κύκλος από την περίοδο αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές, είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Προσπαθήσαμε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του 2015 να αντιστρέψουμε τις επιλογές που οδηγούσαν στην καταστροφή. Οι κοινωνικές ανάγκες εντάχθηκαν ως μια από τις μεταβλητές του προγράμματος», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Μπαίνουμε σήμερα στην ολοκλήρωση του τρίτου και τελευταίου προγράμματος, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί. Η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα και αυτό δεν έγινε ποτέ ξανά στο παρελθόν».

«Για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια οι αμοιβές αυξάνονται, το μέσο εισόδημα έχει περάσει σε θετικό έδαφος», τόνισε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας πως πλέον υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα τα οποία οδηγούν ξανά στην εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα ελληνικά ομόλογα κινούνται σε χαμηλά 12ετίας και αυτό είναι ακόμη μια θετική ένδειξη πως τον ερχόμενο Αύγουστο θα μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα και τη συνθήκη επιτροπείας στην οποία μπήκε η χώρα.

Δεν είναι όμως μόνο τα αποτελέσματα στην οικονομία, τόνισε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αύξηση των θέσεων εργασίας, η οποία δείχνει ότι έχει αντιστραφεί η φορά της περιόδου ως το 2015. Έχουν γίνει μεγάλες τομές στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πάταξης της διαφοράς αλλά και την οικοδόμησης ενός κοινωνικού κράτους, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Η αύξηση, για παράδειγμα του κοινωνικού προϋπολογισμού οδηγεί φέτος στο να πάρουν επίδομα τέκνων περίπου 600.000 οικογένειες, είπε ο Πρωθυπουργός.

Μας κατηγορούν κάποιοι για μεροληψία, αλλά δεν οδηγεί σε νέο κοινωνικό διχασμό, όπως κάποιοι μας κατηγορούν. Αντίθετα ενώνει όλες τις δυνάμεις και τους πολίτες καθώς μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη με μείωση των ανισοτήτων και οδηγεί στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το καλοκαίρι του 2018 θα είναι ένας σταθμός, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά όχι το τέλος της διαδρομής. Επενδύουμε σε ένα αξιόπιστο και μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς ο Πρωθυπουργός μίλησε για μια καθημερινή μάχη σε όλα τα επίπεδα, για έναν αγώνα απέναντι σε πρακτικές, δίκτυα και αντιλήψεις.

Είναι χρέος όλων μας να μην επιτρέπουμε να γίνονται στόχος “φτωχοδιάβολοι” την ώρα που άλλοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν προνόμια.

Το 2018 θα είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε.

Στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ έχουμε ένα παράθυρο για λύση στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Με στόχο και μια πολιτική νίκη το 2019 πρέπει να δουλέψουμε με προσήλωση, χωρίς παλινωδίες, έχοντας στο μυαλό μας και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσουμε είπε αναφερόμενος στους υπουργούς ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας τις αλλαγές στην Παιδεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο δρόμος είναι μπροστά μας, η κοινωνία μας παρακολουθεί, οι πολίτες έχουν προσδοκίες και είμαι βέβαιος ότι δεν θα τους διαψεύσουμε, είπε κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε το βίντεο:


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκουρλέτης για Σκοπιανό: «Υπάρχουν προϋποθέσεις να κλείσει με κοινά αποδεκτή ονομασία»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα ηχητικά της πολυσυζητημένης συνέντευξης – Ακούστε την Περιστέρα Μπαζιάνα να λέει ότι κλαίει σε κάθε επέτειο του δημοψηφίσματος

ΑΚΟΜΑ: Γαβρόγλου για σχολικές εκδρομές: «Δεν τις καταργούμε, τις περιορίζουμε»