Επιμένουν Στουρνάρας – Βάιντμαν για προληπτική γραμμή, τι είπαν σε ΣΕΒ – τραπεζίτες

Είναι ίσως από τα “μετρημένα”, στα δάχτυλα του ενός χεριού, σημεία στα οποία δεν υπάρχει προς το παρόν διαφορά μεταξύ της EKT και της Bundesbank.

Σύμφωνα με το Capital.gr έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο, λόγω συγκυρίας, ίσως χρειασθεί κάποιου είδους “εγγύηση” που θα την διασφαλίζει από τις αβεβαιότητες μίας αρνητικής αντίδρασης των αγορών, καθώς η “έξοδος” ταυτίζεται χρονικά με την μεγάλη στροφή στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ήτοι το τέλος του QE.

Υπάρχει και ένα δεύτερο σημείο συμφωνίας, που αφορά προς το παρόν το περιβόητο waiver, ήτοι το δικαίωμα των ελληνικών τραπεζών να “δανείζονται” σχετικά φθηνά από την ΕΚΤ με εγγύηση τα κρατικά ομόλογα.

Η παροχή του waiver είναι μέχρι στιγμής συνδεδεμένη με την ύπαρξη και υλοποίηση του προγράμματος στήριξης. Και δεν έχει διευκρινισθεί αν μετά το τέλος του προγράμματος και της αναγνώρισης από την πλευρά του Eurogroup ότι η Ελλάδα είναι επαρκής για να δανείζεται από τις αγορές, το δικαίωμα αυτό θα συνεχίσει να αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ ή θα μπουν κάποιοι διαφορετικοί όροι…

Τόσο για το πρώτο θέμα – που θεωρείται και το πλέον σοβαρό για το σύνολο της Ευρωζώνης αλλά ιδιαίτερα για την Ελλάδα – όσο και για το δεύτερο, που θεωρείται περισσότερο “τεχνικό”, έχει ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο της ανάγκης μιας “προληπτικής γραμμής στήριξης”.

Η συνάντηση στην Φρανκφούρτη

Ο προβληματισμός αυτός αποτυπώθηκε και στην χθεσινή συνάντηση που είχαν στην Φρανκφούρτη με τον επικεφαλής της Bundesbank, κ. Βάϊντμαν, έλληνες τραπεζίτες και ο ΣΕΒ με την παρουσία Γερμανών επιχειρηματιών και τραπεζιτών.

Η συνάντηση αυτή έγινε μετά από συμφωνία μεταξύ των κ.κ. Βάιντμαν και Στουρνάρα, με την ευκαιρία της ενημερωτικής ημερίδας που είχε οργανωθεί στην Φρανκφούρτη μεταξύ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του SSM για να συζητηθούν τα πλαίσια του νέου stress test με την κ. Νουί.

Η θέση για την ανάγκη “κάποιου είδους” προληπτικής γραμμής στήριξης επισημάνθηκε από τους δύο κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς όπως είναι γνωστό έχει υποστηριχθεί από την πλευρά του κ. Στουρνάρα και στην εισαγωγή της Ενδιάμεσης Έκθεσης της ΤτΕ.

Από την πλευρά της ΕΕΤ παραβρέθηκαν οι Ν. Καραμούζης, Χ. Μεγάλου, Λ. Φραγκιαδάκης, Φ. Καραβίας και Σ. Φιλάρετος, ενώ από τον ΣΕΒ συμμετείχαν ο Θ. Φέσσας, ο Ε. Μυτιληναίος και ο Μ. Στασινόπουλος. Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπήθηκε από τον Γ. Ρέτσο, και τον Ε. Βασιλάκη.

Το ενδιαφέρον πάντως στο θέμα αυτό συγκεντρώνεται στο “πως γίνεται κατανοητή” η πρόταση για την “προληπτική γραμμή”, αν δηλαδή θα είναι ένα εργαλείο όπως αυτά που προβλέπονται στο καταστατικό του ESM (PCCL, ECCL, κ.λ.π.) ή θα έχει ένα “υβριδικό” πρωτότυπο χαρακτήρα, που δεν θα συνδέεται με νέες δεσμεύσεις πέραν εκείνων που απορρέουν από τις συμφωνίες του τρίτου προγράμματος. Και κυρίως πως θα διαμορφώνεται ο μηχανισμός εποπτείας για την υλοποίησή τους.

Στο θέμα αυτό η ΕΚΤ κρατά επιφυλακτική στάση και αποφεύγει να διατυπώσει άποψη προς το παρόν, μένοντας στην επάρκεια των θέσεων που θα διατυπώσουν η Κομισιόν και κυρίως ο ESM.

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινισθεί ότι οι “ιδέες” για το πως θα είναι η επόμενη ημέρα μετά την 20η Αυγούστου έχουν διατυπωθεί ήδη από το φθινόπωρο του 2017, από αρμόδιο εκπρόσωπο της Κομισιόν στην Αθήνα, ο οποίος σε άτυπη ενημέρωση των επιτελείων των ελληνικών ΜΜΕ, επιβεβαίωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης θα συνοδεύεται κατά πάσα πιθανότητα από ένα “υβριδικό” κανονιστικό πλαίσιο.

Το πλαίσιο αυτό θα κινείται στον ευρωπαϊκό νομοθετικό “ορίζοντα” έτσι όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και τις υποχρεώσεις εποπτείας των χωρών μελών με υπερβολικό χρέος.

Για την Ελλάδα το πλαίσιο αυτό επεκτείνεται καθώς συμπεριλαμβάνει και τους όρους δημοσιονομικής εποπτείας που συνδέονται με την αποπληρωμή των δανείων μέχρι ποσοστού 75% …

Η διαμόρφωση του συνολικού αυτού πακέτου θα γίνει στις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την αποσαφήνιση, του τι θα μπορούν να περιέχουν τα μέτρα μιας εν δυνάμει νέας μεσοπρόθεσμης διάρκειας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους που θα κρίνει και τη στάση του ΔΝΤ…

Του Γ. Αγγελή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δ. Παπαδημητρίου: Σε ένα μήνα οι πρώτες κατασκευές στο Ελληνικό

Η μεγάλης σημασίας εξαγορά της EDS στα Σκόπια από την ΔΕΗ (Βίντεο)

Πότε ξεκινούν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους στο Eurogroup (Βίντεο)