Ξεκινούν την Τετάρτη εκ νέου οι πλειστηριασμοί, συμβατικοί και ηλεκτρονικοί, καθώς οι συμβολαιογράφοι σταματούν την αποχή από τα καθήκοντά τους, μετά και την ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει την αυτόφωρη σύλληψη όσων παρεμποδίζουν τη διενέργειά τους.
Την ίδια ήμερα, έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 25 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και δεκάδες ακόμη στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας.
Εκτός από την Αττική, η οποία κρατάει το κλειδί του 60% των πλειστηριασμών, μέσα στον Ιανουάριο, αναμένεται να συνεδριάσουν και οι υπόλοιποι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους και συγκεκριμένα, εάν θα διακόψουν την αποχή τους.
Πριν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση πρέπει να «περάσει» από την βουλή μία σειρά από προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων και η ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών εκείνων που χρωστούν στο δημόσιο. Μάλιστα, οι δανειστές προκρίνουν ότι για οφειλές στις ΔΟΥ, οι αναγκαστικές εκτελέσεις ακινήτων μπορούν να γίνονται με τις τιμές εκκίνησης όχι στις αντικειμενικές αξίες, αλλά στις εμπορικές, που είναι χαμηλότερες…
Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο αγκάθι που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, αφού τα χρέη προς το δημόσιο έχουν ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι να βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο του πλειστηριασμού κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους για χρέη ακόμη και 500 ευρώ.
Συμβολαιογραφικές πηγές εκτιμούν ωστόσο ότι το δημόσιο μπορεί να προβεί σε κατασχέσεις ακινήτων, με στόχο να μην μεταβιβαστούν σε τρίτους, άλλα ότι δεν θα τα βγάλουν στο «σφυρί» για χαμηλά χρέη.
«Εάν βέβαια κάποιος έχει οφειλές που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ, η αντιμετώπιση θα είναι διαφορετική», εκτιμούν οι ίδιες πηγές, υποστηρίζοντας ότι το δημόσιο θα κυνηγήσει τον στρατηγικό κακοπληρωτή και όχι εκείνον που έχει μία μικρή οφειλή. Επιπλέον δικηγόροι εκτιμούν ότι ακόμη και εάν είναι το δημόσιο εκείνο που θα βγάλει στον πλειστηριασμό ένα ακίνητο, πρώτες στον κατάλογο των πιστωτών είναι οι τράπεζες, στις οποίες και θα καταλήξει το ακίνητο του οφειλέτη. Γι’ αυτό το λόγο εκτιμούν ότι το δημόσιο δεν θα επισπεύσει πλειστηριασμούς μικρο-οφειλετών του δημοσίου.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται από τον νόμο Κατσέλη λόγω οφειλών στο δημόσιο, ωστόσο υπάρχουν προστατευτικές διατάξεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πολίτης για να μην φθάσει το ακίνητό του στα χέρια του δημοσίου. Τέτοιες είναι η τμηματική καταβολή (ρύθμιση) της οφειλής σε 12 ή 24 δόσεις, η αποπληρωμή του με «έναντι», ή η πώληση ενός ακινήτου που θα επιλέξει ο ίδιος ο οφειλέτης με την προϋπόθεση ότι το τίμημα θα παρακρατηθεί για την εξόφληση της οφειλής του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξημένα διόδια από τα μεσάνυχτα στην Ιονία Οδό – Τα νέα τέλη (πίνακες)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο «μπούσουλας» του Bloomberg – Τα 10 κρίσιμα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα
ΑΚΟΜΑ: Επιμένει ο Λιαργκόβας: «Η λιτότητα θα εξακολουθήσει και μετά το τέλος του μνημονίου»