Κάπνισμα-κρίση σημειώσατε… 2! Δημοσίευμα του Guardian για τους Έλληνες και το τσιγάρο

150
Guardian

Δεν τα κατάφερε καμία καμπάνια, καμία προειδοποίηση για την υγεία, ούτε η αλλαγή στο πακέτο των τσιγάρων γράφει ο “Guardian”, αποδίδοντας ουσιαστικά τη μείωση των Ελλήνων καπνιστών στην οικονομική κρίση.

«Καθώς έμαθαν να επιβιώνουν με λιγότερα, οι Ελληνες κέρδισαν την ασυνήθιστη διάκρισης της διακοπής του καπνίσματος σε αριθμούς ρεκόρ», επισημαίνει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά σε έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης. Σύμφωνα με αυτή, πλέον το 27,1% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν ακόμη τσιγάρο στο χέρι. Βέβαια, η χώρα μας παραμένει στην κορυφή σε ό,τι αφορά το κάπνισμα στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που περιγράφει ο Guardian το τι συμβαίνει στη χώρα μας. «Σε νοσοκομεία οι γιατροί δεν διστάζουν να το ανάψουν, στο κοινοβούλιο βουλευτές καπνίζουν, ενώ σε αστυνομικά τμήματα πολλοί ένστολοι είναι με το τσιγάρο στο χέρι», αναφέρει το δημοσίευμα που σημειώνει μάλιστα ότι ακόμη και ο υπουργός Υγείας είναι επιρρεπής στο να το… ανάψει. Παράλληλα, θυμίζει ότι ήταν τέτοιες οι αντιδράσεις των πολιτών στην απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, που οι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων απλά επανέφεραν τα τασάκια στα τραπέζια.

«Ο κόσμος κόβει το κάπνισμα περισσότερο για οικονομικούς λόγους και όχι για την υγεία του», δήλωσε στην εφημερίδα η κοινωνιολόγος Αλίκη Μουρίκη. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί σκληροπυρηνικοί καπνιστές εκεί έξω», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπεχράκης διαφωνεί με αυτή την άποψη, δηλώνοντας ότι έχει παρατηρήσει μεγαλύτερη μείωση σε εκείνους με υψηλότερα εισοδήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείτε τον 32χρονο που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού κατά συρροή στην Καρδίτσα (pics)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εργασιακό μεσαίωνα «βλέπει» η Deutsche Welle – Oι Έλληνες δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες και η κυβέρνηση πανηγυρίζει!

ΑΚΟΜΑ: Στη Σαλαμίνα ρυμουλκείται το «Παναγιά Αγιάσου»  που είχε παρασυρθεί από τους ανέμους