Οι επόμενες κινήσεις του Τσίπρα για το Σκοπιανό – Θέλει να ικανοποιήσει την Ουάσινγκτον;

Αλέξης Τσίπρας

Την εικόνα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  ότι θα επιδιώξει τη συμβιβαστική λύση για το Σκοπιανό, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με όσα είπε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η συγκυρία λόγω αμερικανικής επιδίωξης (για περιορισμό της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια) είναι θετική και δίνει πιθανότητες για ένα καλό συμβιβασμό.

Ταυτόχρονα στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το κλείσιμο του ονοματολογικού θέματος και η άρση των εμποδίων, δίνει την ευκαιρία για να επιβεβαιώσει εν τοις πράγμασι η Αθήνα ότι είναι αυτό που πραγματικά δηλώνει. Παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και γέφυρα λύσεων, καθώς θα σταθεροποιείται μια περιοχή και θα δημιουργηθούν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης με τα ενεργειακά δίκτυα και τα δίκτυα μεταφορών, σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη φαίνεται να βαλτώνει στα δικά της προβλήματα και η Ν.Α Μεσόγειος είναι αντιμέτωπη με  τριπλή κρίση (οικονομική, μεταναστευτική, τρομοκρατία).

Είναι προφανές ότι στο ζήτημα των Σκοπίων η Αθήνα παίζει το αμερικανικό «χαρτί», καθώς η Ουάσιγκτον είναι που θέλει άμεσα (Ιούνιος) τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Τετ-α-τετ με Ζάεφ στο Νταβός
Αφετηρία για γρήγορο ξεδίπλωμα των κινήσεων θα αποτελέσει η συνάντηση του κ.Τσίπρα, με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία από κοντά να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει η βούληση για επιτάχυνση διαπραγματεύσεων και λύση.

Αμέσως μετά ο κ.Τσίπρας αναμένεται σε ένα πρώτο βήμα, να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αν κι ο φόβος για γενικευμένες  κινητοποιήσεις υπάρχει. εν τούτοις δεν είναι τόσο ισχυρός καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι μεγάλο το ποσοστό των Ελλήνων που θέλει να «κλείσει η πληγή» και τα πράγματα (μετά την αποδοχή της σύνθετης ονομασίας από τον Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι) αρκετά διαφορετικά.

Αν κι αναγνωρίζει τη δύσκολη θέση του συγκυβερνήτη Καμένου, ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι δε θα δημιουργηθεί τελικά πρόβλημα για την κυβέρνηση και στη Βουλή, θα είναι πολλοί οι βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της λύσης. Εκτιμά δε, ότι και η ΝΔ θα πιεστεί αρκετά, και γι αυτό θα κρατήσει πιθανότατα σκληρή στάση.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας για να υπάρξει η απαραίτητη λαϊκή συναίνεση, ζήτησε από το κόμμα να επικοινωνήσει με πρωτοβουλίες κι εκδηλώσεις στη βάση τα πραγματικά δεδομένα που υπάρχουν στο ζήτημα του ονόματος, αφού η Ελλάδα από το 1992 και μετά είδε αρκετές χώρες να αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Ζήτησε να αναληφθούν από την Κουμουνδούρου σχετικές πρωτοβουλίες

Ταυτόχρονα στο Κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία για τις τάσεις που καταγράφονται στο εκλογικό σώμα καθώς, διαπιστώνουν ότι όσο ο καιρός περνά και η κυβέρνηση κυβερνά «χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο» τόσο ενισχύεται το κύρος της, σε αντίστροφή μάλιστα τάση από τη ΝΔ το κύρος της οποίας φαίνεται να εξασθενεί.

Σημείο προβληματισμού, απ’ όσο τουλάχιστον διεφάνη στη συζήτηση, αποτελεί η «καθαρότητα» της εξόδου από το Μνημόνιο, δηλαδή οι όροι υπό τους οποίους θα μπορέσει  ο Αλέξης Τσίπρας να κυβερνήσει τον Αύγουστο και μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λαζαρίδης στις Παρεμβάσεις για το Σκοπιανό: Υπάρχει και το «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρήστος Πιλάλης στις Παρεμβάσεις: Αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το Μακεδονικό

ΑΚΟΜΑ: «Φωτιές» ανάβει ο Νίμιτς: Μη ρεαλιστική μία λύση χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία»