Ορατός ο κίνδυνος “ναυαγίου” για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Υπαρκτή είναι η πιθανότητα το όλο εγχείρημα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες να καθυστερήσει σημαντικά και όλο το σχετικό χρονοδιάγραμμα να τιναχθεί στον αέρα. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για άλλη μια χρονιά ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί στη σημερινή του μορφή και θα υπολογιστεί με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες.

Χαρακτηριστικό της αστοχίας που παρατηρείται στην επιτυχή εφαρμογή του όλου σχεδιασμού για τις αντικειμενικές αξίες είναι το γεγονός ότι, λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος, δεν εξασφαλίστηκε ο απαιτούμενος αριθμός πιστοποιημένων εκτιμητών για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης. Αν και βάση της προβλεπόμενης διαδικασίας θα έπρεπε να επιλεγούν τουλάχιστον τέσσερις εκτιμητές ανά τιμή ζώνης, αυτό δεν κατέστη δυνατό. “Τέσσερις εκτιμητές ανά τιμή ζώνης επελέγησαν μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα”, λέει στο capital.gr αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. “Σε πολλές από τις υπόλοιπες περιοχές επελέγη μόνο ένας εκτιμητής και προκειμένου να καλυφθεί το κενό πρόκειται να γίνει νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος”.

Με αυτά και με αυτά, όμως, ο χρόνος τρέχει και το χρονοδιάγραμμα για καθορισμό νέων τιμών ζώνης το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2018, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου στο πλαίσιο της συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έχει αρχίσει να πιέζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμη και αν τελικά ολοκληρωθεί η υποβολή τεσσάρων εισηγήσεων ανά τιμή ζώνης και στις 10.000 ζώνες στις οποίες είναι χωρισμένη η Ελλάδα λόγω του αντικειμενικού συστήματος, θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησής τους. Στις περιπτώσεις που οι αποκλίσεις μεταξύ των προτάσεων των εκτιμητών και των υφιστάμενων τιμών ζώνης είναι σημαντικές, τότε θα πρέπει να επιληφθεί η δευτεροβάθμια επιτροπή που θα δημιουργηθεί στο ΥΠΟΙΚ. Τον τελευταίο λόγο θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει ένας αξιόπιστος και λεπτομερής υπολογισμός της επίπτωσης που θα έχουν οι νέες τιμές ζώνης στο ύψος του ποσού που βεβαιώνεται με τον ΕΝΦΙΑ και του ποσού που εισπράττεται εμπρόθεσμα. Αφού γίνει αυτός ο υπολογισμός θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια του φόρου προκειμένου η βεβαίωση και τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ να διατηρηθούν στο σημερινό επίπεδο, δηλαδή στα 3,2 δισ. και 2,65 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν βάζουν στοίχημα ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έγκαιρα. Και εμμέσως πλην σαφώς αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τελικά και το φετινός ΕΝΦΙΑ να είναι ίδιος με αυτόν του 2017 και 2016.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πηγή: Capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μεγάλης σημασίας εξαγορά της EDS στα Σκόπια από την ΔΕΗ (Βίντεο)

Πρόεδρος ΣΕΛΠΕ: «Τα στοιχεία ότι πάει καλά η οικονομία είναι λανθασμένα» (Βίντεο)

Το παρασκήνιο πίσω από το σχέδιο για την μετά μνημόνιο εποχή (Βίντεο)