Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό – Στην Αθήνα σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ

Σκοπιανό

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων επισκέπτεται την Τρίτη την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της FYROM Μπούγιαρ Οσμάνι.

Θα συναντηθεί με τον υπουργό Νίκο Κοτζιά, ο οποίος θα «του παραθέσει γεύμα εργασίας μιας και είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος στα ευρωπαϊκά θέματα», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Σκοπιανός αξιωματούχος και επικεφαλής του αλβανικού κόμματος DUI θα συναντηθεί επίσης με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς έχει επιφορτιστεί να μεταφέρει στην ηγεσία των Σκοπίων τις ελληνικές θέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος, ως Αλβανός των Σκοπίων, ανήκει σε αυτούς που στηρίζουν με θέρμη την άμεση λύση στο όνομα.

Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί, όμως, η Αθήνα προβληματίζεται για το αν ακόμα και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είναι σε θέση να επιβάλει τη θέση του, παρά την εκτίμηση του ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος. Ειδικά αν υπολογίσει κανείς την προεκλογική δέσμευσή του ότι οποιαδήποτε λύση προκύψει από τις διαπραγματεύσεις θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα που κατά πολλούς ενδέχεται να έχει αρνητικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί. «Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 αυτό το ζήτημα μπορεί να κλείσει. Η αισιοδοξία μου αυτή βασίζεται στην ετοιμότητα των δύο πλευρών να συζητήσουν ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις για όλα τα θέματα και για όλες τις λύσεις που οδηγούν στη βελτίωση των σχέσεων και είναι προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πετύχουμε το σκοπό αυτό, διατηρώντας πλήρως την αξιοπρέπειά μας. Οι πολίτες μας θα μας ανταμείψουν για το θάρρος και την πίστη στις προοπτικές του μέλλοντος και όχι για πιθανές καθυστερήσεις, αν παραμείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν» δήλωσε ο Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας των Σκοπίων “Nezavisen”.

Όπως και να έχει, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά. Είπε χαρακτηριστικά, πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά σε συνθέτη ονομασία (το αν θα υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο) για χρήση έναντι όλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα, καθώς στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με τη λογική του «δεν παίρνω πρωτοβουλίες και περιμένω πως κάποια στιγμή θα κερδίσω τα πάντα». Σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, δεν διαφαίνεται να τίθεται ζήτημα συνοχής της κυβέρνησης, καθώς με τη γραμμή Κοτζιά ευθυγραμμίστηκε ως ένα βαθμό και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος φέρεται να δεσμεύτηκε στο Μαξίμου και σε σύσκεψη που μετείχαν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Επικρατείας (Τζανακόπουλος, Παππάς) ότι και οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. θα πειθαρχήσουν στην απόφασή του. Εμμένει, όμως, στο να μην υπάρχει ως ελληνικός όρος η λέξη “Μακεδονία”, κάτι που πολύ δύσκολα φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί.

Η συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στον ΑΝΤ1

Τη σημασία της διατήρησης καλών σχέσεων γειτονίας από την πλευρά της ΠΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, υπογράμμισε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Κομισιόν και αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης Μάγια Κοτσίγιαντσιτς. «Καλωσορίζουμε τα βήματα προόδου που έχουν γίνει και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις» ανέφερε.

Οι όποιες εξελίξεις θα έχουν δρομολογηθεί μέχρι τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, όταν και θα διαφανεί οριστικά το ενδεχόμενο λύσης. Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης εάν διαφανεί θετικό κλίμα μετά την πρόταση Νίμιτς, είναι πολύ πιθανό να συναντηθούν στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ, εφόσον τελικά ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβεί στο ελβετικό θέρετρο για το Οικονομικό Φόρουμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Καμμένος: «Δεν θα ψηφίσουμε ονομασία με τη λέξη Μακεδονία» (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκουρλέτης για Σκοπιανό: «Υπάρχουν προϋποθέσεις να κλείσει με κοινά αποδεκτή ονομασία»

ΑΚΟΜΑ: Σφοδρή επίθεση Αμβρόσιου σε Πολάκη – Τον χαρακτηρίζει άθεο, άπατρι, υβριστή και ανθρωπάκο