Μετά από μία μέρα σιωπής, η Apple έκανε γνωστό ότι όλες οι συσκευές iPhone, iPad και Mac επηρεάζονται από τα δύο σοβαρά κενά ασφαλείας που μόλις ανακαλύφθηκαν σχεδόν σε όλους τους ευρέως χρησιμοποιούμενους επεξεργαστές (τσιπάκια) των εταιρειών Intel, AMD και ARM.
Όπως και άλλες εταιρείες που σπεύδουν να διορθώσουν τις «κερκόπορτες» που ονομάσθηκαν Meltdown και Spectre, προτού οι χάκερ τις εκμεταλλευθούν, η Apple ανακοίνωσε ότι ήδη κυκλοφόρησε ορισμένες αναβαθμίσεις ασφαλείας του λογισμικού της για το Meltdown. Τις επόμενες μέρες θα κάνει το ίδιο για to Spectre, κυκλοφορώντας αναβάθμιση για το πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης Safari, το οποίο χρησιμοποιεί στους υπολογιστές και στα κινητά τηλέφωνά της. Οι συσκευές Mac και iOS θα μπορούσαν να πέσουν θύμα χάκερ, αν αυτοί εκμεταλλευθούν το κενό ασφαλείας Spectre μέσω κακόβουλου κώδικα που θα «τρέξει» στο Safari.
Η Apple, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC, καθησύχασε πάντως τους ιδιοκτήτες των προϊόντων της ότι δεν διαθέτει ενδείξεις πως τα κενά ασφαλείας έχουν ήδη «αξιοποιηθεί» από χάκερ. Συμβούλευσε όμως όλους τους χρήστες της, εκτός από τις αναγκαίες αναβαθμίσεις ασφαλείας, να αποφεύγουν να «κατεβάζουν» λογισμικό και εφαρμογές από πηγές του διαδικτύου που δεν είναι πλήρως αξιόπιστες.
Συγκεκριμένα δύο είναι οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνετε:
– Το πρώτο, και σημαντικότερο, είναι να διατηρείτε πάντοτε τη συσκευή σας ενημερωμένη, κάνοντας τις απαραίτητες αναβαθμίσεις λογισμικού. Μέσα στις επόμενες ημέρες και καθώς οι τεχνικοί της Apple εργάζονται πυρετωδώς για τη λύση του προβλήματος, θα υπάρξουν όλο και περισσότερες νέες εκδόσεις στο λογισμικό της, iOS, οι οποίες θα παρέχουν όλο και μεγαλύτερη ασφάλεια από τους «ιούς». Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε κάνει «update» σε κάθε συσκευή iPhone, Mac, Apple TV, iPad που μπορεί να διαθέτετε.
– Το δεύτερο, συμπληρωματικό βήμα για να «θωρακίσετε» τη συσκευή σας από τα κενά ασφαλείας, είναι να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τα προγράμματα που «τρέχετε» ή που «κατεβάζετε» στα κινητά σας τηλέφωνα και τους υπολογιστές σας. Σε κάθε περίπτωση, ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να μην «κατεβάζετε» τίποτα, που δεν προέρχεται από το επίσημο App Store, στο οποίο υπάρχει πλήθος εφαρμογών.
Επειδή όμως το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και αυτό ίσως δεν αρκεί, καλό θα ήταν να προσέχετε και σε ποιες ιστοσελίδες «σερφάρετε» στο Διαδίκτυο μέσα από το Safari.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σοκάρει η Google – Όλοι οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται στο έλεος των χάκερ!
Zanco Tiny 1: Το μικρότερο κινητό τηλέφωνο του κόσμου (Βίντεο)
Τα παγκόσμια ηλεκτρονικά απόβλητα ζυγίζουν όσο εννέα πυραμίδες της Γκίζας