Θέλουν το “Αβέρωφ” και στη Ρόδο – Σκέψεις να καταπλεύσει για την επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Αβέρωφ

Πρόταση να καταπλεύσει στη Ρόδο το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» στις 7 Μαρτίου, κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος στον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

Με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο κ. Νικόλαο Τσούνη, συναντήθηκε χθες το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ροδιακής αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υποβολή αιτήματος εκ μέρους του Περιφερειάρχη, για τον κατάπλου στο λιμάνι της Ρόδου, του ιστορικού πλοίου – σύμβολο, «Γεώργιος Αβέρωφ», στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, στις 7 Μαρτίου.

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση, και σύμφωνα με το δημοσίευμα της rodiaki.gr το αίτημα του Περιφερειάρχη θα εξεταστεί από τη ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, λαμβανομένων υπ’ όψιν των αντικειμενικών, τεχνικών δυσκολιών που υπάρχουν, ως προς την μετακίνηση του πλοίου – μουσείου, από το Φάληρο όπου σήμερα βρίσκεται.

Η πρόταση που υπέβαλε ο Περιφερειάρχης, έρχεται να αναδείξει τη σχέση του ιστορικού πολεμικού πλοίου με τα Δωδεκάνησα και ειδικότερα με την πορεία προς την Ενσωμάτωσή τους στον εθνικό κορμό.

Η ιστορία του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ με τη Ρόδο
Η ιστορία του Θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, όπου έκανε και το τελευταίο του ταξίδι, στις 15 Μαΐου 1945, αλλά και με την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, προπομπός της οποίας, υπήρξε το τελευταίο ταξίδι του Θ/Κ «Γ. Αβέρωφ», πριν παροπλιστεί.

Του ιστορικού ταξιδιού του «Γ. Αβέρωφ» στη Ρόδο είχε προηγηθεί η κατάληψη της Σύμης από δύναμη του Ιερού Λόχου και των S.B.S.(Special Boat Services) και η υπογραφή της παράδοσης των Γερμανών στην Σύμη, που σηματοδότησε και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου

1945. Θα ακολουθήσει η επιστροφή στην ελεύθερη πλέον Ελλάδα της εξόριστης Ελληνικής κυβέρνησης με το «Γ. Αβέρωφ» και η έπαρση της σημαίας του πλοίου στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Λίγες μέρες μετά. στις 15 Μαΐου 1945, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού το Θ/Κ «Γ. Αβέρωφ» μεταφέρει στην Ρόδο τον Αντιβασιλέα Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό για την προπαρασκευή της επανένωσης των Δωδεκανήσων με την μητέρα Ελλάδα, που θα γίνει πραγματικότητα δυο χρόνια μετά, τον Μάιο 1947. Είναι ο πρώτος Έλληνας αρχηγός που επισκέπτεται τα ελεύθερα Δωδεκάνησα. Ο πληθυσμός, μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού, υποδέχεται τον Έλληνα Αντιβασιλέα, θεωρώντας τον ως τον προπομπό και προάγγελο της οριστικής ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Τότε ήταν και η τελευταία φορά που το “Αβέρωφ” έπλευσε με τις μηχανές του.

Με πληροφορίες απο rodiaki.gr

Πηγή: onalert.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείτε τη μάχη των ρυμουλκών με τα μποφόρ να «δέσουν» το «Παναγιά Αγιάσου» (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ για τη δολοφονία Στεφανάκου – 29 κάλυκες από καλάσνικοφ βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος

ΑΚΟΜΑ: Κάθετος ο εικαστικός Κωστής Γεωργίου: «Ο «Φύλακας» θα αποκατασταθεί – Η θέση του είναι στο Παλαιό Φάληρο» (video)