Μήνυση κατατέθηκε για την κράτηση του Τούρκου Αξιωματικού

Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει η χώρα με αφορμή τη σύλληψη και εκ νέου κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού, για τον οποίο πάγωσε η χορήγηση ασύλου, όπως επισημαίνει σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες. Όπως σημειώνει, η απόφαση κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, όχι μόνο είναι αντίθετη με το νόμο, αλλά έρχεται σε αντίθεση και με τις ίδιες τις εγκυκλίους της Διοίκησης, όπως μεταδίδει το capital.gr.

Το ΕΣΠ σημειώνει, βάσει των εγκυκλίων αυτών, ότι “αλλοδαπός που υποβάλλει αίτηση διεθνούς προστασίας ενόσω δεν τελεί σε διοικητική κράτηση δεν μπορεί να τεθεί σε κράτηση εκτός αν συντρέχει στο πρόσωπό του εφαρμογή ποινικών διατάξεων”. Αναφέρει επίσης: “πέραν του ότι αυτό που προβλέπεται για τη διαδικασία ασύλου έχει ήδη παρέλθει, σύντομα λήγει και το οποιοδήποτε προβλεπόμενο ανώτατο όριο οποιασδήποτε διαδικασίας διοικητικής κράτησης. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία απολύτως νομική δυνατότητα παράτασης της κράτησης”.

Υπενθυμίζει παράλληλα ότι, σε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, η χώρα απειλήθηκε με προδικαστική παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στη φυλακή ο Τούρκος αξιωματικός – Νόμιμη η κράτησή του σύμφωνα με το δικαστήριο

Συνέχεια στη δίκη της υπόθεσης θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Εξαφανίστηκαν με άγνωστο ποσό – Ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας στην Καλλιθέα