“Άνγκελα βοήθεια!”: Στη Μέρκελ για το Σκοπιανό σήμερα ο Τσίπρας

Σκοπιανό

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να πάρει μέρος στην Άτυπη  Σύνοδο Κορυφής των 27 κι όλα τα βλέμματα στρέφονται στην επικείμενη -άτυπη- συνάντηση που θα έχει με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και οι τουρκικές προκλήσεις, η έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης και οι διαπραγματεύσεις για την περίφημη καθαρή έξοδο, είναι ορισμένα από τα τα “ανοικτά μέτωπα” που ζητούν απαντήσεις και λύσεις

Μπαράζ επαφών
Ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων θα δει τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζεντιλόνι. Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής  (Τσίπρα-Γιούνκερ- Μέρκελ- Μπορίσοφ), αλλά και -δεύτερη ξεχωριστή συνάντηση- με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Σκοπιανοί & Τούρκοι
Η Αθήνα όλο αυτό το διάστημα, παρακολουθεί με ζωηρό ενδιαφέρον τις παρασκηνιακές ζυμώσεις με αποκορύφωμα το πρόσφατο τετ-α-τετ Ζάεφ- Μέρκελ. Κοινή πεποίθηση στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια είναι πως η καγκελάριος «θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια για συναινετική και αμοιβαία λύση μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ», θέμα, που αναμένεται να συζητήσουν και σήμερα οι κκ Τσίπρας και Μέρκελ.

Ενώ με δεδομένο ότι «αγκάθι» παραμένει η δέσμευση των Σκοπίων για αλλαγή συνταγματικής ονομασίας, με τον πρωθυπουργό να πιέζει προς σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τα λοιπά, άλλο ένα θέμα που «καίει» την Αθήνα είναι η ευρύτερη συμπεριφορά της Άγκυρας, με φόντο τις πρόσφατες προκλήσεις, αλλά και την πρόσφατη συνάντηση Ζάεφ- Ερντογάν. Η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια και να αποτρέψει την εδραίωση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που κάνουν την κυβέρνηση να βιάζεται για λύση στο ονοματολογικό, διότι δεν θέλουν να μετατραπεί η ΠΓΔΜ σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Τουρκίας εντός των Βαλκανίων.

Όχι σε προσκόμματα στην 4η αξιολόγηση
Ενόψει, τέλος, της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης η κυβέρνηση… ξορκίζει αναταραχές και προβλήματα. Εξ αυτού του λόγου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει στην Καγκελάριο το μήνυμα ότι πρέπει όλες οι πλευρές να εργαστούν για την έγκαιρη ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων με στόχο την έγκαιρη κι επιτυχή έξοδο από το Πρόγραμμα και το σχεδιασμό για το μεταμνημονιακό ορίζοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ για το σκοπιανό, την Τουρκία και την κυπριακή ΑΟΖ – Τι συζήτησαν

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ζάεφ για Σκοπιανό: «Ο Τσίπρας είναι ειλικρινής και πιστεύει στη λύση της ονομασίας»

ΑΚΟΜΑ: Δήλωση Κατρούγκαλου: «Οι Τούρκοι παρενοχλούν ψαράδες αλλά αυτό δεν αρκεί για να κάνουν γκρίζα μια περιοχή»