Άσαντ στο Αφρίν: Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Συρία

Η άφιξη των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ από ώρα σε ώρα στο Αφρίν, δημιουργεί νέα δεδομένα στο μέτωπο της Συρίας που μπορεί να προκαλέσουν ανεξέλεγκτη “αλυσιδωτή αντίδραση”, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, μετά και τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ.

Το βέβαιο είναι, προσθέτουν, ότι το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα και κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον. Η νέα συμμαχία του Άσαντ με τους Κούρδους, προβληματίζει όπως όλα δείχνουν έντονα την Άγκυρα. Δεν είναι άσχετο των εξελίξεων το σημερινό τηλεφώνημα του προέδρου Ταγίπ Ερντογαν στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο οποίο συζήτησαν το θέμα της Συρίας. Ένα ακόμα δείγμα της ανησυχίας και των προθέσεων της Άγκυρας, έδωσε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, που επισκέπτεται το Αμάν της Ιορδανίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Δαμασκού, ότι εντός λίγων ωρών οι συριακές δυνάμεις θα εισέλθουν στην Αφρίν, προειδοποίησε αλλά και απείλησε το καθεστώς Άσαντ, αναφέροντας, “εάν έρχεται εκεί για να εκκαθαρίσει το PPK και το PYD, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα”, και πρόσθεσε, “παρόλα αυτά, εάν έρχεται για να υπερασπίσει το YPG, τότε τίποτα και κανένας, δεν μπορεί να σταματήσει τους Tούρκους στρατιώτες”.

Την ίδια στιγμή ο Σεργκέϊ Λαβρόφ, με δηλώσεις του, μιλώντας για ανώνυμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και την προσπάθεια τους να σταματήσει η επίθεση των συριακών δυνάμεων στην περιφέρεια Ιντλίμπ της Συρίας, ανέφερε, ότι πρόκειται για σχέδιο το οποίο έχει ως στόχο την προστασία της τρομοκρατικής οργάνωσης, “Μέτωπο της αλ Νούσρα”.

Ο κ. Λαβρόφ, κάλεσε τις δυτικές χώρες να ασκήσουν την επιρροή τους για να πειθαρχήσουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Δαμασκός έχει καταγγείλει την “επιθετικότητα” της Τουρκίας στο Αφρίν αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε δηλώσει απερίφραστα ότι σκοπεύει να παρέμβει. Την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής των YPG Σιπάν Χάμο είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις των οποίων ηγείται δεν έχουν “κανένα πρόβλημα” αν επέμβει ο συριακός στρατός “για να υπερασπιστεί το Αφρίν και τα σύνορα απέναντι στην τουρκική κατοχή.

O βασικός παράγοντας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, είναι η παρουσία των Αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και το ενδιαφέρον τους για τους Κούρδους συμμάχους τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την Αμερικανική πλευρά για τις νέες εξελίξεις. Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί σύντομα θα κληθούν να παίξουν το ρόλο του διαιτητή σ έναν αγώνα που κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να συνθηκολογήσει.

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Πηγή: mignatiou.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Τουρκία απειλεί την Συρία να μην επέμβει στο… Αφρίν!

Συρία: Τουλάχιστον 18 νεκροί στις επιχειρήσεις της Άγκυρας στο Αφρίν

Βαρύ τίμημα πληρώνουν οι Τούρκοι: 11 στρατιωτικοί νεκροί σε μια μέρα στις επιχειρήσεις στην Συρία