Η Κύπρος καταγγέλλει στον ΟΗΕ τις τουρκικές παραβιάσεις

Τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία που έλαβαν χώρα τον Δεκέμβριο, καθώς και τη συστηματική χρησιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη, καταγγέλλει με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.

Η επιστολή, με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου, κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχοντας συνημμένο αναλυτικό κατάλογο όλων των τουρκικών παραβιάσεων από θαλάσσης και αέρος.

Παράλληλα, με την επιστολή ενημερώνεται ο ΓΓ του ΟΗΕ για την παράνομη έκδοση εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος δύο οδηγιών προς αεροναυτιλομένους, αναφορικά με ασκήσεις τις οποίες διεξήγαγε το Δεκέμβριο η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι πρόβλημα αποκλειστικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπήρξε συλλογική, ξεκάθαρη τοποθέτηση από το σύνολο των κρατών μελών επί των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας”, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Επεσήμανε ακόμη ότι η κυπριακή πλευρά κρατά “το γεγονός, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκ μέρους των ‘27’, ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Την ίδια στιγμή σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα επαναξιολογηθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ερχόμενο Μάρτιο και ότι στη βάση της εν λόγω αξιολόγησης θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις σε σχέση με τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα”, τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βίτσας: «Η Τουρκία έχει απέναντί της ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα»

Μετά τις «μαγκιές» των Τούρκων – Αποχωρεί από το οικόπεδο 3 το Saipem 12000

Οι Τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν ανθρωπιστική βοήθεια στην Αφρίν