Καταγγελία: Παραμελημένος και με σχισμένη τέντα ο Ναός του Επικουρείου Απόλλωνος – Τι απαντούν οι αρχαιολόγοι (Εικόνες)

Με γεμάτο νερό, μούχλα, πινακίδες εκτός χρόνου και με σχισμένη την τέντα που τον προστατεύει, είναι το δημιούργημα του Ικτίνου στις Βάσσες της Φιγαλείας.

Αυτό μας κατήγγειλε αναγνώστης του Blue Sky, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος, στέλνοντας μας και φωτογραφίες που δείχνουν την παρούσα κατάσταση στον Ναό, ο οποίος είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους του αρχαίου κόσμου και έχει σωθεί ως εμάς σε καλή σχετικά κατάσταση.

Εμείς επικοινωνήσαμε με την κ. Ζαχαρούλα Λεβεντούρη αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και μας είπε ότι σε καμιά περίπτωση ο Ναός δεν είναι παραμελημένος αφού και αυτή την στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 15 άτομα που ασχολούνται με τον καθαρισμό και την συντήρηση όλου του αρχαιολογικού χώρου. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτός αυξάνεται.

Όσο για τα όμβρια ύδατα αυτά δεν αποτελούν πρόβλημα, ο χώρος είναι έτσι ώστε το νερό φεύγει και δεν λιμνάζει, μας εξήγησε η κ. Λεβεντούρη και επισήμανε ακόμη ότι η τέντα δεν κλείνει αεροστεγώς το οικοδόμημα, σαφώς και θα μπει νερό. Η τέντα προστατεύει από τον πάγο, που αυτό είναι το πρόβλημα.

Ωστόσο μας είπε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την τέντα και ότι έχει κάποιες φθορές λόγω παλαιότητας, αλλά γίνονται συνέχεια επιδιορθώσεις και ότι πέρυσι έγινε ένας διαγωνισμός για να τοποθετηθεί νέα τέντα που όμως κατέστη άγονος. Φέτος όμως θα ξαναγίνει ο διαγωνισμός και ευελπιστούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας αυτή την φορά να καταστεί γόνιμος και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τεράστια αρχαία «πυραμίδα» και συγκρότημα αποστραγγιστικών σηράγγων ανακαλύφθηκαν στην Κέρο!

Τα μυστικά του Λεχαίου, επίνειο της Κορίνθου, αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι (Εικόνες και βίντεο)

Νέος προϊστορικός οικισμός ρίχνει φώς στο σύμπλεγμα Θήρας-Θηρασίας (Εικόνες)