Κύκλος διαλέξεων για τον Ρήγα Βελεστινλή στο Ίδρυμα Ωνάση

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη ξεκινά στις 21/2 έναν κύκλο τεσσάρων διαλέξεων για τη διαχρονική αξία του έργου του Ρήγα Βελεστινλή με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τον θάνατό του.

Οι ομιλητές θα ξετυλίξουν το στρατηγικό επαναστατικό σχέδιο τού ανατρεπτικού Ρήγα Βελενστινλή για την κατάκτηση της ελευθερίας των Ελλήνων. Οι διαλέξεις εντάσσονται στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση και πραγματοποιούνται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56) στον χώρο όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα. Στην πρώτη διάλεξη (21/2, 18:30-20:30) ο Γιώργιος Κοντογιώργης, ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου, πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου θα αναπτύξει το θέμα «Η πολιτεία του Ρήγα, η οικουμενική κοσμόπολη και το νεότερο κράτος: Μια συγκριτική αποτίμηση».

Θα ακολουθήσει, στις 28/2, η διάλεξη του Γιώργου Τόλια, διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΕΙΕ), διευθυντή Σπουδών στην Ecole pratique des hautes Etudes (Sorbonne) με θέμα «Χάρτα της Ελλάδος: Αποχαιρετισμός στο γένος». Στις 14/3 ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ομότιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα αναπτύξει «Το εκδοτικό πρόγραμμα του Ρήγα Βελεστινλή». Ο κύκλος διαλέξεων θα ολοκληρωθεί στις 21/3 με την Ελένη Κουρμαντζή, επισκέπτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου «Άγ. Κύριλλος & Άγ. Μεθόδιος», Βελίκο Τίρνοβο, Βουλγαρία, με θέμα ομιλίας «Ο Ρήγας και ο κύκλος της Βιέννης». Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση είναι με ελεύθερη είσοδο και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσω ηλεκτρονικού στο education@onassis.org.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε λειτουργία σύστημα πρόγνωσης ηλιακών σωματιδίων του Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Science Fiction: Ένα ταξίδι στο Άγνωστο στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση