Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για τη Novartis – Τι θα πει ο Τσίπρας στη Βουλή

Τσίπρας

Θέσεις μάχης παίρνουν κυβέρνηση και κόμματα στη μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια, επί της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Διαδικασία που θα κορυφωθεί απόψε με μυστική-ονομαστική ψηφοφορία. Η επιτροπή, θα διερευνήσει αν και κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άσκηση ποινικών διώξεων για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που είναι αναφερόμενα στη δικογραφία για τη Novartis.

Και στο κυβερνητικό στρατόπεδο προηγήθηκε μπαράζ κλειστών συσκέψεων υπό τον πρωθυπουργό με τους στενούς του συνεργάτες. Με αντικείμενο συζήτησης τη «γραμμή» που θα ακολουθήσουν και τα πολιτικά μηνύματα που θα στείλει ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του, με αρμόδιες πηγές να προϊδεάζουν για μια ομιλία σε υψηλούς τόνους μεν, η οποία όμως θα είναι θεσμική. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι παρά τη σκληρή αντιπαράθεση με τη ΝΔ, το Μαξίμου έχει ρίξει τους τόνους επιμένοντας στο μότο για μια «απολύτως διαφανή αντιμετώπιση της υπόθεσης, στο πλαίσιο της νομιμότητας και με τις διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα».

Τα μηνύματα Τσίπρα
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί στους παρακάτω άξονες αναδεικνύοντας:

  • Πρώτον, το σκάνδαλο αυτό καθαυτό, όπως επίσης και τη συμπεριφορά των αναφερόμενων προσώπων στην υπόθεση.
  • Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στις πρακτικές εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης και αναμένεται να αποδομήσει το επιχείρημα ότι οι κυβερνήσεις των δύο πρώτων χρόνων του Μνημονίου μείωσαν τη δαπάνη, λέγοντας ότι «μετακυλήσαν το βάρος στους ασθενείς».
  • Τρίτον, θα επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία και σε όσους μίλησαν για σκευωρία και εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως επίσης και σε όσους επιχείρησαν να παρέμβουν στη Δικαιοσύνη.
  • Τέταρτον, το βασικό πολιτικό μήνυμα που θα στείλει είναι ότι «εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να χυθεί άπλετο φως και η Δικαιοσύνη θα κάνει παράλληλα τη δουλειά της».
  • Πέμπτον, Θα θυμίσει ποιοι άλλοι κατέθεταν μηνύσεις εναντίον μαρτύρων, σε υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς (με σαφή αναφορά στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου).

Τι περιμένουν από τη συγκρότηση της προανακριτικής
Από το Μαξίμου τέλος, επιμένουν  να λένε ότι κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν οι εργασίες της επιτροπής, η οποία θα συνεδριάζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η προανακριτική θα διερευνήσει την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προφανές ότι θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απιστία έχει παραγραφεί. Για τη δωροδοκία και τη δωροληψία θα ερμηνεύσει ότι δεν έχει παραγραφεί, καθώς είναι αδίκημα που δεν τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού. Επομένως, αναμένεται να αποστείλει το φάκελο πίσω στη δικαιοσύνη, ώστε να ολοκληρωθεί η προανάκριση και να ασκηθούν διώξεις κατά εκείνων για τους οποίους υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπακογιάννη για προανακριτική: «Θεσμικό πραξικόπημα» οι δέκα κάλπες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ για το σκοπιανό, την Τουρκία και την κυπριακή ΑΟΖ – Τι συζήτησαν

ΑΚΟΜΑ: Κικίλιας: «Ο κ. Τσίπρας παίρνει άριστα στις σκευωρίες αλλά κόβεται στα εθνικά»