«Τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία»: Μετά την ακταιωρό η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση!

Ίμια

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε η Άγκυρα, αναφορικά με το σκηνικό έντασης στα Ίμια, καθώς σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ρητά ότι οι εν λόγω βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία!

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μιλά ουσιαστικά για επικίνδυνες κινήσεις από την Ελλάδα στην περιοχή, καλώντας την χώρα μας να τις σταματήσει.

Απαντώντας στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική πλευρά και την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το τουρκικό υποστηρίζει ότι η χώρα μας «παραπλανά το κοινό όπως έχουμε συνηθίσει, διαστρεβλώνοντας όπως πάντα τα γεγονότα».

«Στην πραγματικότητα, ο υφυπουργός μας κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών χθες το βράδυ, σχετικά με τα γεγονότα που προκλήθηκαν από τους επικίνδυνους ελιγμούς σκαφών του ελληνικού λιμενικού γύρω από τις βραχονησίδες Ιμια, που ανήκουν στη χώρα μας και είπε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις εχθρικές κινήσεις σε θάλασσα και αέρα και ότι δεν θα τις ανεχθούμε, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να σταματήσει αυτές τις επικίνδυνες κινήσεις, προς το συμφέρον και των δύο χωρών», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αθήνα: Δεν γνωρίζετε ούτε γεωγραφία
Η Τουρκία αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία, ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», συμπλήρωσε.

Η Αγκυρα, συντηρώντας την ένταση στο Αιγαίο, έστειλε τουρκικά σκάφη στην περιοχή των Ιμίων, αρκετές ώρες από το νέο συμβάν στα Ιμια, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε και προκάλεσε ζημιές σε σκάφος του Λιμενικού.

Οπως αναφέρει το Anadolu (Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Τουρκίας) οι δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της γειτονικής χώρας βρίσκονται στην περιοχή των Ιμίων και συνεχίζουν τις περιπολίες.

Μάλιστα, για την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στα Ιμία δημοσιεύθηκαν και φωτογραφίες και βίντεο από τουρκικά ΜΜΕ.

Αυστηρή γλώσσα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της έντασης με την Τουρκία μετά τη νέα πρόκληση στα Ιμια, αλλά και των εμπρηστικών δηλώσεων του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός μίλησε σε σκληρή γλώσσα για το επεισόδιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία για την επικοινωνία ανήκε στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.  Τέλος, συζητήθηκε και η κατάσταση που αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου
«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό,  Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Ανησυχία στο Πεντάγωνο – Ο Καμμένος ενημερώνει το ΝΑΤΟ
Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ενημερώθηκε σχετικά με την ανακοίνωση. Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, ο Πάνος Καμμένος θα μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου και βρίσκεται, όλα τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα από το κέντρο επιχειρήσεων για όλη τη δραστηριότητα σε αέρα και θάλασσα για να αναδείξει τι συμβαίνει στο Αιγαίο.

Αναφορικά με το χθεσινό επεισόδιο υπάρχει ανησυχία και βλέπουν μια ποιοτική αναβάθμιση των επεισοδίων. Αυτό που θέλει να κάνει το υπουργείο Αμυνας είναι να κρατήσει την ψυχραιμία του, να μην εμπλακεί σε μια διαδικασία που θα δώσει πάτημα στην Τουρκία για τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα κι υπάρχουν δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα «έψαλλε» ο Τσίπρας στον Γιλντιρίμ για τα Ίμια: Τι ειπώθηκε

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έντονο και αυστηρό διάβημα του Ελληνικού ΥΠΕΞ προς την Τουρκία

ΑΚΟΜΑ: Με κομμένη την ανάσα: Σε θέση μάχης ελληνικά και τουρκικά πλοία στα Ίμια