Το ΣτΕ απειλεί με «καμπάνα» το Δημόσιο για τις αποδοχές των ενστόλων

Η Πολιτεία «δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις», κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Κόκκινη κάρτα» έδειξε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην κυβέρνηση, απειλώντας την με πρόστιμο στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις προχωρώντας στο επόμενο οκτάμηνο σε αναδρομική αναπροσαρμογή των αποδοχών και συντάξεων των ενστόλων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για το διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017.

Όπως μεταδίδει το news.gr, Μη τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με σειρά αποφάσεων της (3 και 4/2018), τονίζει ότι η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και «δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις, διότι άλλως αναιρείται ο σκοπός της θεσπίσεως της διατάξεως του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι όπως προκύπτει η διοίκηση, παρά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μείζονος του έτους από τη δημοσίευση των τελευταίων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (13.5.2016), «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη».

Και ναι μεν, αναφέρουν οι δικαστές, υπάρχουν εγγενείς δυσχέρειες που συνδέονται με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας οι οποίες έχουν σημαντικές δημοσιονομικής φύσεως συνέπειες και «οι οποίες πρέπει, πράγματι, να αποτελέσουν αντικείμενο επισταμένης μελέτης εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών, δεν θα μπορούσε να απαιτηθεί από τη διοίκηση η άμεση λήψη όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση της αποφάσεως αυτής μέτρων και, μάλιστα, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος».

Πλην, όμως, η διοίκηση, λόγω και της παρέλευσης μακρού χρονικού διαστήματος, θα έπρεπε να έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία αυτή και να έχει, τουλάχιστον, καταλήξει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις ως προς τον τρόπο αντιμετωπίσεως των δυσμενών δημοσιονομικών επιπτώσεών της με σκοπό την μελλοντική και, ενδεχομένως και τμηματική, καταβολή των αποδοχών τις οποίες οι ένστολοι στερήθηκαν λόγω της μερικής αποκαταστάσεως του μισθολογίου τους με το άρθρο 86 του ν. 4307/2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε (258 και 259/2018) ότι οι αποφάσεις με τις οποίες δικαιώθηκαν οι ένστολοι για τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές μειώσεις τους, καταλαμβάνουν και όσους δεν είναι μέλη των στρατιωτικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΟΣΑ: Πρωταθλητές οι Έλληνες στην Ευρώπη σε ώρες εργασίας

Διαγραφές δανείων 3-4 δισ. ευρώ σχεδιάζουν φέτος οι τράπεζες

«Αρπάζουν» τα χρήματα από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς – 211.021 κατασχέσεις έγιναν μόνο το 2017!