Γερμανία κατά Facebook – Γνώριζε για την κακή χρήση των δεδομένων

127
Facebook

Στο σκάνδαλο των δεδομένων του Facebook παρενέβη η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ασκώντας έντονη κριτική ότι η εταιρεία γνώριζε για την καταχρηστική εκμετάλλευση των δεδομένων του, αλλά δεν τη σταμάτησε.

«Αν το Facebook διαπίστωσε ότι τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για σκοπούς που οι χρήστες ποτέ δεν συμφώνησαν, έπρεπε να το σταματήσει αμέσως» δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, στη Süddeutsche Zeitung.

«Οι χρήστες και οι Αρχές δεν έχουν ενημερωθεί, αν το Facebook από καιρό γνώριζε τις αμφιλεγόμενες ενέργειες της Cambridge Analytica» λεέι η Μπάρλεϊ. Η βρετανική εταιρεία είχε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε περίπου 50 εκατομμύρια προφίλ χρηστών του Facebook.

Η Μπάρλει κάλεσε αντιπρόσωπο του Facebook στην Ευρώπη, Ρίτσαρντ Άλεν, στο υπουργείο. Θα υπάρξουν επίσης αυστηρότερα πρότυπα για τη βιομηχανία του διαδικτύου λέει η υπουργός Δικαιοσύνης: «Η πληροφόρηση των χρηστών πρέπει να γίνει καλύτερη, ταχύτερη και πιο διαφανής και πρέπει να είναι σαφέστερο ποιοι κωδικοί προγραμμάτων οι εταιρείες λαμβάνουν πραγματικά» δήλωσε η ίδια. Οι χρήστες του Facebook είναι «σε κατάσταση Δαβίδ εναντίον Γολιάθ». Χρειάζεται το κράτος δικαίου να καλύψει αυτό το κενό για την προστασία των καταναλωτών.

Η Βρετανική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων (ICO) πραγματοποίησε ήδη έρευνες στην έδρα της Cambridge Analytica το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υπόθεση θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί.

Σύμφωνα με παρατηρητές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Cambridge Analytica είχε στενούς δεσμούς με την καναδική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Aggregate IQ, η οποία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο ιδρυτής του Facebook, Μάρκ Ζούκεμπεργκ, προσπάθησε χθες με πληρωμένες ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον βρετανικό τύπο να δικαιολογηθεί, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει παραβίαση της εμπιστοσύνης.

Αλλά, η πίεση στην εταιρεία συνεχίζει να αυξάνεται διεθνώς. Η ΕΕ θέλει επίσης να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το Facebook. «Βλέπουμε στο σκάνδαλο των δεδομένων μια απειλή για τη δημοκρατία, τη δημοκρατική πολυφωνία» δήλωσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βέρα Γιούροβα στις Βρυξέλλες. «Είμαι τρομαγμένη» πρόσθεσε η Τσέχα Επίτροπος. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν παραβιάσει το «ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών» για να επηρεάσουν τις εκλογές. Αυτό ξεπερνά τα όρια του θεμιτού πολιτικού ανταγωνισμού» πρόσθεσε.

Το Facebook βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του, γράφει η SZ και προσθέτει: «Η υπεξαίρεση δεδομένων από την Cambridge Analytica σηματοδοτεί μια καμπή για την αυτοκρατορία του Ζούκεμπεργκ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Ινδονησία – Προειδοποίηση για τσουνάμι

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραγωδία στη Ρωσία – Πάνω από 50 νεκροί σε τεράστια πυρκαγιά εμπορικού κέντρου (pics & videos)

ΑΚΟΜΑ: Επεκτατικό παραλήρημα Ερντογάν: Δεν θα διστάσουμε να σκοτώσουμε για μια ισχυρή Τουρκία!