Ζόραν Ζάεφ: Λύση που θα σέβεται τα θέματα ταυτότητας

150

H επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια και οι συναντήσεις που θα ακολουθήσουν υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, συνιστούν ευκαιρία να πλησιάσουν οι δύο πλευρές πιο κοντά στην επίλυση του θέματος της ονομασίας, ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

“Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πώς αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της “Μακεδονίας”, αλλά και πώς θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της χώρας μας”, πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σημείωσε ότι αυτοί που διαπραγματεύονται είναι μόνο άτομα, ενώ στο τέλος αυτοί που θα αποφασίσουν είναι οι ηγεσίες των Σκοπίων και της Ελλάδας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει βήμα, ίσως όχι να λυθεί μέχρι τέλους, αλλά οπωσδήποτε να έρθουμε πιο κοντά, επειδή οι μέρες και οι μήνες περνούν και εμείς θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα. Πιστεύω ότι αυτό θέλει να κάνει και η ελληνική πλευρά” πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ακόμα, ανέφερε ότι ενημερώνει τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ και την αντιπολίτευση για την πορεία των διαπραγματεύσεων όταν κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη για αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι μετά την επόμενη συνάντηση υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς πιθανόν θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα άκρα η κόντρα Ιβάνοφ-Ζάεφ για διευρυμένη χρήση της αλβανικής γλώσσας στα Σκόπια

Νέες «εμπρηστικές» δηλώσεις Ζάεφ: «Παράλογη η απαίτηση της Ελλάδας για αλλαγή Συντάγματος»

Αποκάλυψη Ζάεφ για Σκοπιανό: Αυτές είναι οι 4 προτάσεις μας για το όνομα