Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε γερμανικό δικαστήριο τον «Αφγανό» Χουσεϊν Χαβαρί για το βιασμό και το φόνο μιας 19χρονης φοιτήτριας τον Οκτώβριο του 2016 στο Φράιμπουργκ.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο και στην Ελλάδα κι αποκάλυψε τα κενά στη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού ο Χαβαρί είχε καταδικαστεί το 2013 σε δεκαετή κάθειρξη στη χώρα μας για απόπειρα δολοφονίας μιας 23χρονης φοιτήτριας, την οποία είχε ρίξει από γκρεμό στην Κέρκυρα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο του 2015 υπό όρους με το νόμο Παρασκευόπουλου και λίγο αργότερα χάθηκαν τα ίχνη του.
Στη διάρκεια της δίκης του ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι επιτέθηκε στη 19χρονη Γερμανίδα φοιτήτρια Ιατρικής Μαρία Λάντενμπούργκερ, κινούμενος «από παρόρμηση». Η επίθεση σημειώθηκε τη νύκτα την ώρα που το θύμα επέστρεφε από ένα πάρτι και ήταν ιδιαίτερα βίαιη: αφού τη δάγκωσε στο στήθος και στο μάγουλο, ο Χαβαρί προσπάθησε να την στραγγαλίσει. Μόλις έπεσε αναίσθητη, την βίασε επανειλημμένα, προτού την εγκαταλείψει στις όχθες ενός ποταμού όπου και πνίγηκε.
Λίγες εβδομάδες αργότερα η αστυνομία συνέλαβε τον Χαβαρί, τον οποίο είχε καταγράψει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, ενώ ταυτοποιήθηκε και το DNA στον τόπο του εγκλήματος.
Το έγκλημα αυτό είχε προκαλέσει σοκ και αγανάκτηση στη Γερμανία, ένα χρόνο μετά την απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της χώρας σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Η ακροδεξιά εκμεταλλεύθηκε το έγκλημα αυτό για να καταγγείλει την πολιτική αυτή της καγκελαρίου και να προβάλει τον κίνδυνο που αποτελούν για τη Γερμανία οι πρόσφυγες.
«Στο εδώλιο βρίσκεται ένας κατηγορούμενος, όχι η μεταναστευτική πολιτική» της Γερμανίας, είχε τονίσει από την αρχή της δίκης ο εισαγγελέας Έκαρτ Μπέργκερ.
Ο Χουσεϊν Χαβαρί έφτασε στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2015, όπου δήλωσε ότι είναι Αφγανός ηλικίας 16 με 17 ετών. Την περίοδο που διέπραξε το έγκλημα δεν είχε ακόμη εξεταστεί το αίτημά του για άσυλο, καθώς οι αρχές δεν είχαν προλάβει εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αιτήσεων.
Στη διάρκεια της δίκης εμπειρογνώμονες εκτίμησαν ότι τελικά η ηλικία του είναι μεταξύ 21 και 29 ετών και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δήλωσε δύο χρόνια μικρότερος για να επωφεληθεί από το καθεστώς του ασυνόδευτου ανήλικου.
Εξάλλου τέθηκε εν αμφιβόλω και η υπηκοότητά του, καθώς ένας αστυνομικός δήλωσε ότι τα δεδομένα στο κινητό του τηλέφωνο υποδεικνύουν ότι κατάγεται από το Ιράν. Έτσι το δικαστήριο κατάφερε να επικοινωνήσει με τον πατέρα του στο Ιράν, αν και ο ίδιος ο Χαβαρί είχε δηλώσει ότι τον είχαν σκοτώσει οι Ταλιμπάν.
Η υπόθεση έφερε στο φως και τις ελλείψεις στη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη «σκιά» του Αφρίν – Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν σήμερα Πέμπτη
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ριζικές αλλαγές στο Facebook – Όσα ανακοίνωσε ο ιδρυτής του Mark Zuckerberg μετά το σκάνδαλο!
ΑΚΟΜΑ: Έτοιμος για συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια ο Μπερλουσκόνι