Νέο σενάριο για τον Σκρίπαλ – Δηλητηριάστηκε μέσω του εξαερισμού της BMW του

Σκρίπαλ

Ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων καταφθάνουν στη Βρετανία για να μελετήσουν στη στρατιωτική βάση του Πόρτον Ντάουν στο Γούλτσιρ το νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι.

Το Λονδίνο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία παρασκευάζοντας και δημιουργώντας αποθέματα κατά την τελευταία δεκαετία του Novichok, μολονότι έχει ισχυριστεί ότι έχει καταστρέψει το οπλοστάσιό της.

Ο επικεφαλής του Φόριν Όφις, Μπόρις Τζόνσον είπε ότι έχει πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η Ρωσία όχι μόνον συνέχισε να αναπτύσσει χημικά όπλα, αλλά ερευνά και τρόπους χρήσης τους σε στοχευμένες δολοφονίες.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι θα δώσουν στους διεθνείς ειδικούς στα χημικά όπλα όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει για την επίθεση στο Σάλσμπερι. Οι τελευταίοι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να εξάγουν συμπεράσματα. Αν διαπιστωθεί ότι το Κρεμλίνο κρύβεται πίσω από τη μεταφορά του νευροπαραλυτικού παράγοντα σε βρετανικό έδαφος ή ότι είπε ψέμματα στο παρελθόν ότι κατέστρεψε τα αποθέματα χημικών όπλων, τότε ο ΟΑΧΠ μπορεί να του επιβάλει ποινές.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές ότι η Ρωσία έχει καταστρέψει όλα τα χημικά της όπλα, χαρακτηρίζοντας «ανοησία» τις κατηγορίες που εμπλέκουν την κυβέρνησή του στην επίθεση κατά του Σκρίπαλ της 4ης Μαρτίου.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο μεταξύ στις Βρυξέλλες για να ζητήσει στήριξη στην υπόθεση τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ.

Nέο σενάριο
Στο μεταξύ το ABC παρουσίασε ένα νέο σενάριο για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα. Υποστηρίζει ότι ο Σκρίπαλ και η κόρη του δηλητηριάστηκαν μέσω του συστήματος εξαερισμού της κόκκινης BMW του. To αμερικανικό δίκτυο αναφέρει επικαλούμενο αξιωματούχους ασφαλείας ότι το Novichok  μπορεί να του «χορηγήθηκε» μέσω του εξαερισμού του αυτοκινήτου του, στο οποίο επέβαινε τη μέρα που έπεσε αναίσθητος στο παγκάκι με την  κόρη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγγελίες από τον Τζόνσον: «Η Ρωσία παρασκευάζει και αποθηκεύει Novichok»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έως το 2024 στο Κρεμλίνο ο Πούτιν – Πρόεδρος ξανά με ποσοστό ρεκόρ 76,65%!

ΑΚΟΜΑ: Επίθεση με μολότοφ στην τουρκική πρεσβεία της Κοπεγχάγης