Οργή από Μόσχα: Κανείς δεν μπορεί να μας θέτει τελεσίγραφα

Κανείς δεν μπορεί να θέτει στη Ρωσία τελεσίγραφα, 24 ωρών, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στην εκπομπή “60 λεπτά” του τηλεοπτικού καναλιού “Ρωσία 1” σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χθες στο βρετανικό κοινοβούλιο, ζητώντας από την Ρωσία να δώσει εντός 24 ωρών απαντήσεις για τις νευροπαραλυτικές ουσίες που παράγει.

“Μετά απ’ όσα είπε ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν στο διάγγελμα του στην ομοσπονδιακή Συνέλευση) κανένας δεν μπορεί να ανέβει στο βήμα του κοινοβουλίου της χώρας του και να πει “δίνω στην Ρωσία 24 ώρες (προθεσμία)” δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν έχει πραγματικά στοιχεία για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

“Το δηλητήριο κανείς δεν το γνωρίζει, ας μιλήσουμε έντιμα και αντικειμενικά, και η Τερέζα Μέι η οποία δεν έχει κανένα στοιχείο στα χέρια της” δήλωσε η Ζαχάροβα τονίζοντας ότι η κατάσταση γύρω από τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ, είναι ένα παράδειγμα του πώς λειτουργεί η βρετανική μηχανή προπαγάνδας.

Είπε επίσης ότι για την έρευνα του περιστατικού το Λονδίνο δεν χρησιμοποίησε “κανέναν νόμιμο μηχανισμό, που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο”, όπως και ότι η Βρετανία προς το παρόν δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα που έχει θέσει η Ρωσία. “Ζητήσαμε να μας δώσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν το ζήτημα αυτό. Αλλά δεν υπάρχει καμία απάντηση”, υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Νωρίτερα ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μόσχα Λόρι Μπρίστοου επέμεινε ότι το Λονδίνο αναμένει μια εξήγηση από τη Ρωσία για το πώς ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα στο Σάλσμπερι, βρέθηκε στη Βρετανία.

“Επανέλαβα τη θέση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι αναμένουμε έως το τέλος της σημερινής ημέρας μια εξήγηση από το ρωσικό κράτος για το πώς αυτή η ουσία κατέληξε να χρησιμοποιείται στο Σάλσμπερι” σημείωσε ο Μπρίστοου μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τιτόφ.

Θέση στη διένεξη πήρε η γερμανική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου Μέρκελ δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση παίρνει “εξαιρετικά σοβαρά” τις κατηγορίες του Λονδίνου κατά της Μόσχας για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

“Η καγκελάριος καταδικάζει σθεναρά αυτήν την επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι παίρνει πολύ σοβαρά την άποψη της βρετανικής κυβέρνησης για την ευθύνη της Ρωσίας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Μέρκελ καλεί τη Ρωσία “να παράσχει γρήγορα απαντήσεις στα νόμιμα ερωτήματα της Βρετανίας και να συμμορφωθεί με τις εκκλήσεις για την πλήρη και άμεση αποκάλυψη του προγράμματος χημικών όπλων στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων”, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Μέρκελ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την υπόθεση αυτή με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κλιμακώνεται η ένταση – Μόσχα και Λονδίνο στα πρόθυρα «ψυχρού πολέμου»

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συγκαλεί η Μέι για την υπόθεση Σκριπάλ

Δημοσιογράφος, πιστός του Πούτιν για Σκρίπαλ: «Οι προδότες συνήθως… πεθαίνουν»