Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 46 εκατ. Ιταλοί – Θα πρωταγωνιστήσει η αποχή;

122
Ιταλοί

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα πάνω από 46 εκατομμύρια Ιταλοί, που καλούνται να ψηφίσουν για την ανανέωση της Βουλής και της γερουσίας της χώρας. Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπροσώπους των απόδημων Ιταλών.

Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 11 το βράδυ τοπική ώρα (8 ώρα Ελλάδος-12 ώρα Ελλάδος). Βάσει του νέου εκλογικοί νόμου, τα δυο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένοεκλογικό σύστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια κάποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων.

Παράλληλα με τις βουλευτικές, διεξάγονται και εκλογές για την ανανέωση των συμβουλίων των ευρύτερων περιοχών της Ρώμης (Λάτιο) και του Μιλάνου (Λομβαρδία). Στο Παλέρμο της Σικελίας, λόγω λάθους σε ότι αφορά τα ονόματα των υποψήφιων της περιφέρειας, το οποίο διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή, χθες βράδυ ξανατυπώθηκαν διακόσιες χιλιάδες εκλογικά ψηφοδέλτια.

Παρά την παραδοσιακή χθεσινή «ημέρα της σιωπής», ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, (που βρέθηκε στη Νάπολη με την σύντροφό του), συνομιλώντας με κατοίκους, δεν έχασε την ευκαιρία να διαφημίσει το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης της Φόρτσα Ιτάλια, με μια μόνον κλίμακα, στο 23%.

Στελέχη των Πέντε Αστέρων, επίσης, αποφάσισαν να ανεβάσουν στο διαδίκτυο ένα ολιγόλεπτο βίντεο, με δηλώσεις του υποψήφιου πρωθυπουργού του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο, και με τους υποψήφιους υπουργούς που οι «πεντάστεροι» παρουσίασαν την Πέμπτη.

Μεγάλο μέρος, τέλος, των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, αναφέρει ότι ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι το τελικό ποσοστό των πολιτών που, τελικά, θα επιλέξει την αποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπόρις Τζόνσον για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο: «Να υπάρχει αυτοσυγκράτηση»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: «Χωρίς τη συγκατάθεσή μας δεν μπορούν να γίνουν γεωτρήσεις στην Κύπρο»

ΑΚΟΜΑ: Τζέφρι Πάιατ: Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση της σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών