Στουρνάρας για Novartis: “Λυπάμαι γι’ αυτή τη χώρα”

Στουρνάρας,

«Λυπάμαι για αυτή τη χώρα», υποστήριξε πριν από λίγο μιλώντας στο 3ο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, κληθείς να σχολιάσει το θέμα της Novartis. 

Όταν ερωτήθηκε αν πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του διοικητή μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, ουσιαστικά το απέκλεισε κι απάντησε: «δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός όσον αφορά στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας».

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι εδώ και εβδομάδες καλεί κάποιον να του υποδείξει πότε διευκόλυνε την Novartis για να λάβει επιστροφή φόρου. Χαρακτήρισε ψευδείς όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, οι ανώνυμοι μάρτυρες που τον ενέπλεξαν στην υπόθεση να έχουν πέσει θύματα εκβιασμού.

“Η Τραπεζα της Ελλάδας η οποία είναι ανεξάρτητη, επιμένει στην αναγκαιότητα του να υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης προκειμένου να μην υπάρξει επίπτωση στο κόστος δανεισμού των τραπεζών”, επεσήμανε επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, απαντώντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος χθες, είχε εμμέσως ασκήσει έντονη κριτική στον κ. Στουρνάρα για την άποψη που διατυπώνει στο θέμα της πιστωτικής γραμμής.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μετά από ένα θετικό 2017 όσον αφορά στην πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, το 2018 έχουμε επανέλθει σε τροχιά ανόδου με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται κοντά στο 4,5%. Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι περιμένει από του Eurogroup να λάβει όλες τις αποφάσεις που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοδρόμηση στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. «Η χώρα χρειάζεται πολιτική ομαλότητα καθώς δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου αλλά στην αρχή μιας νέας εποχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης από το Euroworking Group

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Βόμβα»: Μίζες σε κόμματα για την κατασκευή του μετρό την περίοδο 2003-2007

ΑΚΟΜΑ: Πιτσιόρλας: Καμία πιστοληπτική γραμμή και εξάρτηση από τον Αύγουστο