Τσίπρας για Ημέρα της Γυναίκας: «Θα πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών»

Τσίπρας

«Η κύρωση της Σύμβασης στοχεύει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στη Βουλή & στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην αίθουσα της Γερουσίας, για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας».

Πρόκειται για τη γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη μακρόχρονη και σταθερή προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Οι σύγχρονες κοινωνίες, ακόμα και οι πιο προοδευτικές, απέχουν ακόμα πολύ από αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλήρης ισότητα των δύο φύλων. H σημερινή μέρα δεν είναι καθόλου κατάλληλη για εμπορευματοποιημένους εορτασμούς με απουσία κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου» επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αφορά την κοινωνία, είναι ζήτημα συλλογικής στάσης.

Παρέθεσε στοιχεία που, όπως είπε, θα ξαφνιάσουν πολλούς, «διότι έχουμε την αίσθηση ότι η προοδευτική Ευρώπη, η φιλελεύθερη Ευρώπη, η Ευρώπη που έχει προχωρήσει μπροστά, που έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, έχει καλύψει πολλά κενά και έχει καλύψει την απόσταση και θεωρούμε ότι έχει επιλύσει ζητήματα που αφορούν τις ανισότητες».

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά από έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δείχνουν ότι ακόμα και στην ΕΕ η κατάσταση σχετικά με τη βία κατά των γυναικών, είναι πιο σκληρή από ό,τι ίσως θα υποθέταμε ότι είναι, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Το ποσοστό των γυναικών που έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας στην Ευρώπη, από την ηλικία των 15 ετών και άνω, είναι 1 στις 3 γυναίκες, ποσοστό 33%. Πρόκειται για 62.000.000 γυναίκες στην ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι στην ίδια έρευνα υπολογίζεται ότι 13.000.000 γυναίκες σε διάστημα 12 μηνών είχαν βιώσει κάποιας μορφής ψυχολογική βία από έναν τέως ή νυν σύντροφο, όπως δημόσιο εξευτελισμό ή απαγόρευση εξόδου από το σπίτι. Στην έρευνα αυτή υπολογίζεται, επίσης, ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 3.500 γυναίκες λόγω ενδοοικογενειακής βίας στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ.

«Η κύρωση της σύμβασης αυτής λοιπόν, δεν έχει μόνο ένα συμβολικό ρόλο, μια συμβολική αξία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ένα πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο γιατί στοχεύει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής.

Η αξιοπιστία μας δεν κρίνεται κάθε 8 του Μάρτη, κρίνεται καθημερινά σε κάθε πεδίο υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε να κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της αξιοπρεπούς και σταθερής εργασίας, σημειώνοντας: «Σήμερα συνδέουμε άμεσα την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τις γυναίκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή το απόγευμα ο Τσίπρας για την προανακριτική που ζητάει η ΝΔ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βολές Τσίπρα κατά Δαβάκη για ρατσισμό – Όσα είπε στα εγκαίνια του κτιρίου Ασφαλείας στη Φυλή (pics)

ΑΚΟΜΑ: Αβραμόπουλος: Να επικεντρωθούμε στην ένταξη των μεταναστών στις κοινωνίες μας