Ασταμάτητος ο Ερντογάν – Διέταξε ακόμα 70 συλλήψεις εν ενεργεία αξιωματικών για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν

Γκιουλέν Ερντογαν
Γκιουλέν Ερντογαν

Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 70 εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού για πιθανές διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, όπως υποστηρίζει σήμερα η εφημερίδα Milliyet.

Η αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονα επιχειρήσεις σε 34 επαρχίες της Τουρκίας στο πλαίσιο έρευνας με επικεφαλής τις εισαγγελικές αρχές στο Ικόνιο, την επαρχία αυτή της κεντρικής Τουρκίας, ανέφερε η Milliyet.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ύποπτοι μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών με βάση καταθέσεις στρατιωτικών, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συλληφθεί για διασυνδέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τα σχολεία που διαχειρίζεται το κίνημα του Γκιουλέν.

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει 160.000 ανθρώπους και έχουν απολύσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, για το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν, αλλά ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Μεταξύ των συλληφθέντων, έχουν επισήμως απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος τουλάχιστον 50.000, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας καταγγέλλουν τις επιχειρήσεις καταστολής και οι επικριτές του προέδρου Ερντογάν τον κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε το πραξικόπημα ως αφορμή για να πατάξει τους διαφωνούντες.

Από την πλευρά της η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα εξαιτίας των απειλών για την εθνική της ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιρακινές εφημερίδες – Φυγαδεύτηκε σε ρωσικό καταφύγιο ο Άσαντ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντροπή! Τούρκοι δημοσίευσαν ψεύτικο βίντεο για το Mirage που έπεσε στη Σκύρο (video)

ΑΚΟΜΑ: Πέντε νεκροί σε ποδοσφαιρικό αγώνα στη Σομαλία – Από έκρηξη βόμβας της Μπόκο Χαράμ