Εθνική τραγωδία – Βρέθηκε η σορός του χειριστή του Μιράζ, Γιώργου Μπαλταδώρου – Ψάχνουν το μαύρο κουτί

Μπαλταδώρος

Τη σορό του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, του χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους τύπου Mirage 2000-5, που συνετρίβη χθες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σκύρου, εντόπισε το πρωί της Παρασκευής αλιευτικό σκάφος που συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του.

Χθες στις έρευνες που διεξάγονταν στη θαλάσσια περιοχή που κατέπεσε το αεροσκάφος, είχαν εντοπιστεί προσωπικά αντικείμενα του πιλότου.

Ο άτυχος χειριστής του Mirage 2000-5, που έπεσε ανοιχτά της Σκύρου χθες το μεσημέρι, είχε γεννηθεί το 1984, ήταν παντρεμένος και πατέρας.

Την ίδια ώρα, τα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν αναπάντητα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό πόσων ετών ήταν το αεροσκάφος, ενώ ο πιλότος ήταν εμπειρότατος, με πολλές ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Έτσι ένα πιθανό σενάριο είναι ο πιλότος να έπαθε βέρτιγκο – δηλαδή να έχασε τον προσανατολισμό του και να απώλεσε την αίσθηση του ορίζοντα. Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο το Μιράζ να παρουσίασε κάποια ξαφνική μηχανική βλάβη.

Παρόλα αυτά, σε μια τέτοια περίπτωση ο πιλότος πιθανώς να είχε προλάβει να ειδοποιήσει ή να εκτιναχθεί από το αεροσκάφος.

Οι απαντήσεις στο μαύρο κουτί
Το μοιραίο Mirage 2000-5 πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος, κάτω των 6.000 ποδών ή των 2.000 μέτρων, καθώς όταν προσέγγισε την 135 Σμηναρχία της Σκύρου στην περιοχή επικρατούσε υψηλής πυκνότητας υγρασία που περιόριζε δραστικά την ορατότητα. Αυτό φέρεται να δυσχέρανε σημαντικά τα δεδομένα της πτήσης και να προκάλεσε στον εμπειρότατο σμηναγό ένα είδος παραίσθησης αναφορικά με την πραγματική θέση του αεροσκάφους. Αν έχει συμβεί αυτό τότε ο ο 34χρονος Σμηναγός (Ι) Γιώργος Μπαταδώρος νόμιζε ότι η κατεύθυνση που ακολουθούσε με βάση τα όργανα πλοήγησης δεν ήταν η σωστή και «διόρθωσε» την δήθεν λανθασμένη πορεία, με αποτέλεσμα να συντριβεί.

Ωστόσο μέχρι να εντοπιστεί ο καταγραφέας πτήσης και να αναλυθούν τα δεδομένα, παραμένει στο τραπέζι και το σενάριο ο άτυχος χειριστής είτε υπέστη κάτι αιφνίδιο. Γι’ αυτό δεν πρόλαβε να εκτιμήσει έγκαιρα τον επερχόμενο κίνδυνο, λόγω του πολύ χαμηλού ύψους που δεν του άφησε περιθώριο αλλαγής πορείας και ανύψωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για να συλλυπηθεί – Στο σπίτι του Γιώργου Μπαλταδώρου πήγε ο Αρχηγός ΓΕΑ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πτώση Μιράζ – Τα δύο πιθανά σενάρια για τη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους

ΑΚΟΜΑ: Συλλυπητήρια από τον Ερντογάν στον Τσίπρα για τον πιλότο του Mirage 2000-5