Επαναπατρισμός αρχαίου κύλικα που είχε κλαπεί από τους Γερμανούς στην Κατοχή

«Στις 6 Απριλίου 2018 επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία μία ακέραια μελαμβαφής κύλικα κλασικής περιόδου. Την κύλικα παρέδωσε οικειοθελώς στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο ένας Γερμανός πολίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο ίδιος, το αγγείο βρέθηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή καταφυγίου από τη Βέρμαχτ την περίοδο της Κατοχής, πιθανότατα στην περιοχή της Αγχιάλου Θεσσαλονίκης».

Αυτά αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το αγγείο, το οποίο, όπως διευκρίνισε ο Γερμανός πολίτης που το παρέδωσε, «είχε δοθεί ως δώρο στον παππού του, που υπηρετούσε τότε στο γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό, επειδή συνέβαλε στη διακοπή των εκσκαφικών εργασιών μόλις αντιλήφθηκε την ύπαρξη αρχαιοτήτων στο έδαφος».

Η κύλικα παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με ενέργειες του αρμόδιου Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς), όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς η πανίσχυρη ελληνική γλώσσα κατέκτησε μία αυτοκρατορία

Απίστευτη επιστημονική ανακάλυψη – Στην Κρήτη πρωτοπερπάτησε ο άνθρωπος!

Εξαιρετική πρωτοβουλία: «Κατεβάστε» τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες με ένα απλό κλίκ